Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Den forhenværende leder af FN's våbeninspektører Hans Blix mener, at Danmark har et særligt ansvar for irakiske asylansøgere.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Den forhenværende leder af FN's våbeninspektører Hans Blix mener, at Danmark har et særligt ansvar for irakiske asylansøgere.

Danmark

Blix langer ud efter den danske asylpolitik

Danmark har et særligt ansvar for at tage imod flygtninge fra Irak, mener den tidligere chef for FN's våbeninspektører i Irak, svenskeren Hans Blix.

Danmark

Danske politikere bør afhjælpe den kaotiske flygtningsituation i Irak og nabolandene.

Det mener den forhenværende chef for FN's våbeninspektører i Irak, svenskeren Hans Blix.

»Politikerne i Danmark bør have en mere gavmild attitude og udvise ansvarligt lederskab, når det gælder en flygtningekatatrofe som i Irak snarere end at fiske efter stemmer i en befolkning, der ikke er så positivt indstillede. De flygtninge, som når hertil, skal selvfølgelig hjælpes«, siger han i et interview i Amnesty Internationals medlemsblad.

Danmark har et større ansvar Kritikken fra Blix falder lige ned i den hjemlige debat om behandlingen af irakiske asylansøgere.

Hans Blix har ingen forståelse for, at Danmark som del af koalitionsstyrkerne fastholder, at 560 afviste asylansøgere fra Irak skal sendes hjem. Han mener, at Danmark i stedet bør give beskyttelse af irakerne og tilbyde dem asyl.

»Flygtningene er et symbol på den rædsel og det anarki, der hersker i Irak. Folk, der er på flugt for at redde livet, skal altid tilbydes asyl«, siger han og understreger, at der i enhver flygtningekatastrofe bør være en byrdefordeling, men at koalitionsstyrkerne har et større ansvar end andre.

Syrien og Jordan bør hjælpes
Blix påpeger, at Sverige er det land i EU, som har taget imod flest flygtninge fra Irak, og at alle partier har »været gode til at udvise ansvarlighed« på flygtningeområdet.

Ifølge Amnestys medlemsblad giver Danmark asyl til ni procent af de irakiske asylansøgere, mens Sverige giver opholdstilladelse til 80 procent.

Ifølge Blix er det mindste, man kan gøre, at afhjælpe Iraks nabolande som Syrien og Jordan, som begge er overbebyrdede af flygtningestrømmen.

Falsk grundlag
Den tidligere chef for våbeninspektørerne I Irak har flere gange fastslået, at USA og koalitionen gik i krig på et falsk grundlag.

Den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) sagde dagen efter invasionen 20. marts 2003:

»Irak har masseødelæggelsesvåben. Det er ikke blot noget, vi tror. Vi ved det«.

Regeringen stolede på sine allierede

Der kom dog aldrig beviser for, at det forholdt sig sådan, men alligevel mener Blix ikke, at vurderingen bør føre til regeringens afgang.

»Jeg tolker den danske beslutning om at gå i krig på den måde, at den danske regering stolede på sine allierede, Men når det gælder ansvaret, så står det klart for mig, at ingen af disse regeringsledere virkelig gennemgik de tilgængelige efterretninger med kritisk sans«, siger han.

Blix betegner Irak som »et arnested for terrorister«:

»Der var én positiv effekt af Irak-krigen, og det var, at man kom af med Saddam Hussein. Resten er tragedie og fejl«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce