0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Minister skal forklare forbud mod byggeri på privat grund

300 borgere må ikke bygge til og om på grund af en jernbane, der måske skal opføres mellem Ringsted og København. En professor advarer mod grundlovsbrud, og Dansk Folkeparti behandler sagen på møde med trafikministeren.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dansk Folkepartis Poul Nødgaard har indkaldt trafikminister Flemming Hansen til møde, efter 300 grundejere er kommet i klemme i forbindelse med et nyt jernbaneprojekt på Sjælland.

300 borgere må ikke bygge til og om på grund af en jernbane, der måske skal opføres mellem Ringsted og København. Det ville nemlig gøre deres ejendomme dyrere og dermed blive dyrere at ekspropriere.

Krænker grundloven
Til Politiken siger professor i miljøret ved Københavns Universitet, Peter Pagh, at staten er i færd med at krænke grundloven ved planlægningen af den eventuelle jernbane.

Dén udmelding undrer Dansk Folkepartis Poul Nødgaard. Han
bebuder, at han vil tage sagen op på et møde med trafikminister Flemming Hansen allerede tirsdag.

»Det virker ikke rimeligt, at 300 grundejere langs den bane fra København til Ringsted over Køge skal gå i årevis i uvidenhed, om dele af deres grund bliver eksproprieret«, siger folketingsmedlem Poul Nødgård fra Dansk Folkeparti til DR-Regionalen.

Rønn stiller kritiske spørgsmål
Også Venstres folketingsmedlem og retsordfører Birthe Rønn Hornbech er bekymret over professorens udtalelser.

I et brev til trafikminister Flemming Hansen (K) har hun stillet otte kritiske spørgsmål og har samtidigt benyttet lejligheden til at sige fra overfor arealreservationerne, også selv om de viser sig at være lovlige, skriver Dagbladet i Køge.

Professor: Krænkelse af ejendomsret
Professor Peter Pagh mener, at staten begår grundlovsbrud og krænker den private ejendomsret fordi de grundene langs banen taber i værdi, men borgerne får ikke erstatning som grundloven foreskriver.

»Ejendomsretten er en ret, som denne regering skulle være den første til at beskytte, og dertil kommer, at uvisheden for de mange mennesker er forfærdelig. Så selv om Trafikministeriet og Banestyrelsen forhåbentligt har sikret sig, at der er hjemmel til arealudpegningen, står diskussionen om retssikkerhed og velantændighed tilbage«, skriver Rønn Hornbech.

I et af spørgsmålene til Flemming Hansen efterlyser hun kort og godt ministerens mening om professor Peter Paghs udtalelser i Politiken.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce