0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lægerne hjælper patienter med at dø

I strid med loven giver danske læger aktiv dødshjælp til knap 500 døende patienter hvert år, konkluderer forsker. I de fleste tilfælde uden at patienten ved det. Det møder hård kritik i smertelægernes forening.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Dødeligt syge danskere får hjælp til at dø af praktiserende læger, selv om loven forbyder det.

Det viser en undersøgelse fra Panum Instituttet, skriver Dagens Medicin. Instituttet har undersøgt 3.000 dødsfald i perioden 2001-2002. Lægerne erkender, at de har ydet aktiv dødshjælp i 23 tilfælde.

Da der dør 58.000 danskere om året, konkluderer Michael Norup, forskeren bag rapporten, at 464 dødeligt syge patienter får hjælp til at dø hvert år.

Patienten ved ikke, at lægen hjælper døden på vej
I de fleste tilfælde står en privatpraktiserende læge for den aktive dødshjælp. Enten ved at hjælpe en patient med at begå selvmord eller ved - på patientens opfordring - at give en dødbringende behandling.

I langt de fleste tilfælde bringer lægen livet til ende, uden at patienten er klar over det. Her er patienten så syg, at han ikke er ved bevidsthed. Det sker 390 gange om året.

Det er ulovligt for læger at give en behandling, hvis eneste formål er døden. Derimod holder lægen sig inden for loven, hvis han giver smertelindrende morfin, der som sideeffekt medfører døden.

Smertelæger kritiserer aktiv dødshjælp
Lægernes fremgangsmåde er dybt kritisabel, mener formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin Per Sjøgren.

»Lægerne handler i strid med lovgivningen, hvis deres behandlinger sker med en anden hensigt end at lindre patienternes symptomer«, siger han.

»Her er der tale om, at lægerne i nogle tilfælde selv betegner deres indsats som aktiv dødshjælp eller lægeassisteret selvmord, og så er vi ude over enhver form for lindring. Lægerne fortsætter simpelt med at give medicin, når patienten er symptomfri, og går efter en afslutning af patienternes liv, og det må jeg kraftigt tage afstand fra«.

Situationen skal diskuteres med pårørende
Formanden for de praktiserende læger Jørgen Lassen mener, at læger skal gøre sig klart, at de kan lindre en patients liv helt frem til døden indtræffer uden at give en behandling, der hjælper døden på vej:

»Jeg har selv været med til at afkorte liv, og jeg beder til, at jeg ikke kommer i den situation for ofte. Det er en uhyre vanskelig situation, hvor jeg indtil videre har haft mulighed for at diskutere situationen igennem med mine patienter og deres pårørende i god tid«.

Aktiv dødshjælp er lovlig i andre lande
Mens aktiv dødshjælp er ulovlig i Danmark, så tillader både Belgien og Holland, at lægerne giver patienter en dødbringende behandling.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce