0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Politiet bryder persondataloven

Politiets udskrifter af telefonaflytninger opbevares, så de kan læses af ansatte i politiet, uden at det kan kontrolleres. Det er i strid med Personadataloven, og i flere politikredse har man droslet ned på efterforskningen i rocker- og narkosager for at kunne overholde loven.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Adskillige politikredse opbevarer udskrifter af telefonaflytninger på en måde, som er i strid med Persondataloven. Ansatte ved politiet kan via computer læse udskrifterne, uden at det kan kontrolleres hvem, der har åbnet filerne og hvornår.

Datatilsynet har i efteråret 2002 undersøgt praksis i 12 politikredse. I fem af dem overtrådte politiet loven, som trådte i kraft 1. juli 2000, skriver Jyllands-Posten.

Ignorerer irettesættelserne
Politimester i Helsingør Ole Scharf har fået en irettesættelse af Datatilsynet, men han siger til Jyllands-Posten, at han vægter efterforskningen af narko- og rockersager højere end Datatilsynets forskrifter.

Problemet ved udskrifter af telefonaflytningerne er, at politiets normale datasystem Polsas ikke egner sig til de store mængder data, som udskrifterne indeholder. Man kan for eksempel ikke søge i databasen. Derfor skriver mange kredse aflytningerne ind i almindelige skriveprogrammer.

»Det er et gammelkendt landsdækkende problem. Jeg ved ikke, hvorfor man er så kolossalt træge hos Rigspolitiet med at løse problemet, men vi fortsætter altså den ulovlige praksis. Ellers kunne vi lige så godt holde op med at efterforske rocker- og narkosager,« siger Ole Scharf.

Også i Esbjerg har politiet modtaget en påtale fra Datatilsynet, og det har fået politimesteren til at kræve, at narkoafdelingen overholder loven. Det betyder færre aflytninger, fordi det tager længere tid, siger politimester i Esbjerg, Poul Bjørnholdt Løhde.

Politiet opbevarer personfølsomme oplysninger så lemfældigt, at ikke kun ansatte ved politiet, men også folk udefra kan få adgang til dem.

Flere tilfælde
Datatilsynet har i flere tilfælde måttet indskærpe reglerne overfor politimestrene, som er dem, der har ansvaret over for Persondataloven.

I Lyngby, Glostrup og Gladsaxe politikredse oplyser 24 ud af 36 tankstationer, at de har fået oplysninger om navn og adresse ud fra bilens registreringsnummer - uden at politiet har foretaget kontroloopringninger.

Også her har Rigspolitiet overvejet at indskærpe reglerne over for politikredsene.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce