0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fogh afviser kritik fra S og R

Anders Fogh Rasmussen (V) forstår ikke kritikken af hans handlemåde i sagen om det danske forbehold på retsområdet. Det hele drejer sig blot om at finde en måde, vi i hverdagen kan leve med forbeholdet, siger statsministeren.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Olesen Peter Hove,,,Politiken
Foto: Olesen Peter Hove,,,Politiken

'Det kan ikke nytte noget at lette benene fra jorden og lade som om, vi ikke har en undtagelse fra det retlige samarbejde. Det har vi', siger Anders Fogh Rasmussen. - Arkivfoto: Peter Hove Olesen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser Socialdemokratiets beskyldninger om, at han mangler politisk mod og har handlet politisk klodset ved at splitte EU-partierne i spørgsmålet om det danske EU-forbehold på retsområdet.

Forstår ikke kritik
Tværtimod stiller han sig uforstående over for kritikken fra blandt andet de Radikale, der afviser hans forslag om, at Folketinget med et nyt dansk forbehold kan få lov til fra sag til sag at beslutte, om Danmark skal tilslutte sig EU's politik på retsområdet.

Den øvelse vil gøre det muligt for regeringen og Dansk Folkeparti at fastholde en strammere udlændingepolitik end resten af EU. Dog har Socialdemokraterne understreget, at partiet ikke uden videre vil være med til at blåstemple den model.

Fogh: En model vi kan leve med i det daglige
Statsminister Fogh Rasmussen siger, at han ikke kan forstå, 'hvorfor man er imod at give Folketinget mulighed for fra sag til sag at tage stilling til, hvad vi gerne vil være med i'.

»Det kan ikke nytte noget at lette benene fra jorden og lade som om, vi ikke har en undtagelse fra det retlige samarbejde. Det har vi. Spørgsmålet er, hvordan kan vi så indrette den, så vi kan leve med den i det daglige«, siger Anders Fogh Rasmussen.

Anders Fogh Rasmussen har tidligere i dag holdt møde med Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre for at forhandle mandatet til den regeringskonference, der starter om to uger. Her indleder EU-landene de afgørende forhandlinger om en ny EU-forfatning.

Total afskaffelse kommer ikke til afstemning
Fogh slår fast, at han ikke vil sende spørgsmålet om en total afskaffelse af retsforbeholdet til folkeafstemning.

Og der bliver heller ikke tale om en samlet alt-eller-intet afstemning, hvor en ny EU-forfatnbing sættes til afstemning uden de danske forbehold, siger han.

Kun forligspartier får indflydelse
Fogh understreger, at kun partierne bag det nye forbehold er med til at beslutte, hvad det skal indeholde politisk.

»Jeg tror, det er meget enkelt, at de partier, der står bag aftalen, også aftaler, så alle er klar over det, hvorledes aftalen bruges«, siger statsministeren.

Afviser ikke vetoret
Fogh afviser ikke, at de enkelte partier bag en eventuel aftale kan få vetoret.

»Det er en mulighed, men det skal drøftes mellem de partier, der stemmer for at give regeringen det her mandat«, siger Anders Fogh Rasmussen.

/ritzau/

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce