0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flertal for at sende flere soldater til Irak

Socialdemokraterne er klar til at sikre flertal på Christiansborg for, at den danske Irakchef kan få opfyldt sit ønske om mere mandskab i Camp Eden. SF og de radikale er skeptiske over for idéen. 42 ekstra soldater ankommer i dag til Irak og bringer styrkens antal over 400.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Både Venstre og Det Konservative Folkeparti er indstillet på at sende flere danske soldater til Irak. Også Socialdemokraterne er umiddelbart positive, mens Det Radikale Venstre og SF gerne ser en opfordring fra FN.

Med på idéen til en vis grænse
Men alene med Socialdemokraterne har Venstre og De Konservative flertal.

»Vi er positive overfor at sende flere soldater til Irak, hvis der er behov for det, og hvis der tale om en regulering. Hvis vi derimod f.eks skal op og fordoble antallet af soldater, ser vi gerne en opfordring fra FN«, siger Socialdemokraternes forsvarsordfører, Per Kaalund, til Ritzau.

Meldingen kommer efter, at både chefen for den danske styrke i området og Centralforeningen for Stampersonel i dagens aviser har efterlyst flere soldater til den danske styrke i Irak.

Ja fra Venstre
Venstres forsvarsordfører, Ulrik Kragh, er klar til at udvide den danske enhed, hvis der er behov for det.

»Det skal selvfølgelig analyseres, når chefen dernede siger, at det godt kunne være mere hensigtsmæssigt, hvis de var nogle flere. Når vi har resultatet af det, så er der et beslutningsgrundlag, man kunne bruge. Men jeg er da bestemt positiv over for, at vi skal se på det med åbne øjne«, siger Venstres forsvarsordfører Ulrik Kragh.

Ja fra de Konservative
Også forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) er klar til at overveje enten at mindske det danske indsatsområde eller sende flere soldater af sted.

Og formanden for Folketingets forsvarsudvalg, Helge Adam Møller (K), siger ja til at udvide styrken.

SF og de Radikale skeptiske
I Det Radikale Venstre er Morten Helveg Petersen skeptisk.

»For hver dag der går, bliver det mere og mere påkrævet med en bredt funderet resolution i FN. Før den foreligger, vil vi være meget skeptiske. Situationen kalder på, at man i FN enes om grundlaget, så det bliver en bred indsats«, siger De Radikales forsvarsordfører, Morten Helveg Petersen.

Han mener, at forløbet efter den militære intervention har været præget af ustabilitet og uro, blandt andet fordi 'indsatsen har været så smalt baseret i forhold til antal lande i koalitionen'.

Mandskabskrævende opgaver
Mandag ankommer yderligere 42 mand til Camp Eden, hvorfra danskerne opererer i et 60 gange 60 kilometer stort område.

Dermed er der mere end 400 danske soldater i Irak, men det er ikke nok til at klare det voksende antal arbejdsopgaver under de vanskelige arbejdsforhold.

Genåbningen af flere sygehuse, banker, vand- og elværker mv. medfører for tiden et stort behov for soldater til døgnbeskyttelse af lokaliteterne, siger chefen for de danske styrker i Irak, oberst Niels Bundsgaard.

Vil ikke ud med antal
Han vil ikke ud med, hvor mange ekstra soldater han kunne tænke sig at se i Irak.

»Jeg er i disse dage i dialog med Hærens Operative Kommando (HOK) om styrkens størrelse på længere sigt«, siger Niels Bundsgaard.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce