0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Familiesammenføring: I klemme

På hendes arm ligger hendes lille Daniel Markus på bare tre måneder. Og tager man de første tre bogstaver i det første navn og de første fire i det næste danner det: Dan-Mark.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Susanne Steffensen er ikke i tvivl om, hvor hun hører hjemme. Selv om hun har boet tre år i USA og er gift med en flådeofficer i U.S. Navy er hun ikke i tvivl om, at hun vil tilbage en dag.

Det er hun også i disse dage. Hjemme hos forældrene på Poppelvej i Karup. Men når Susanne Steffensen siger, at hun vil »tilbage«, så er det i form af at flytte hjem på fædrelandets jord igen for at bo og leve her. Daniel Markus skal i dansk skole - den sag er afgjort.

Men det kan næppe lade sig gøre.

For hendes mand, Don Ross på 37 år, der lige nu er næstkommanderende på en amerikansk fregat et eller andet sted i et farvand ud for Sydamerika, har tre børn fra tidligere ægteskab. Og hvis han søger om familiesammenføring i Bertel Haarders udlændingeministerium, vil han ret sikkert få et nej. Det svar fik Susanne Steffensen, da hun selv undersøgte sagen i
Udlændingestyrelsen for nylig.

Siden udlændingeloven sidste år blev strammet, har det været et lovkrav, at man som par tilsammen har tilstrækkelig tilknytning til Danmark - også selv om den ene part er dansk statsborger. Faktisk skal de to samlevende personers relationer til Danmark værestærkereend til det andet land - ellers er parret henvist til at slå sig ned i udlandet.

Som det fremgår af historierne, Politiken har beskrevet, giver udlændingelovens strammere regler mange mennesker mange problemer, når de ønsker familiesammenføring. Antallet af sammenføringer er da også raslet ned.

Med Dons tre børn i USA er der ingen tvivl om, hvad vej den samlede tilknytning for Susanne, Don og Daniel Markus går - nemlig mod USA. Og dermed et afslag på opholdstilladelse i Danmark.

Don og Susanne mødte hinanden i Jomfru Ane Gades søde natteliv i Aalborg for seks år siden, da Susanne læste til civilingeniør - Don var ude at fejre 4. juli efter de dansk-amerikanske festligheder i Rebild.

»I to år var vi kærester på langdistance, før vi blev gift i 2000. Det holder vi ikke til igen«, siger den 30-årige mor.

Hun har ikke haft problemer med at overbevise sit livs flådeofficer om, at de skal flytte hjem til hendes hjemland om få år - hjemme i Florida fejrer de dansk jul hvert år med levende lys på juletræet, spiser æbleskiver og 'roundpieces' (rundstykker) og Don har for længst erklæret, at hanglædersig.

Og han har ikke rigtig fidus til Susannes forklaringer om, at det lille liberale land i Nordeuropa nægter sine egne statsborgere retten til at flytte tilbage med deres familier fra et liv i udlandet.

»Don arbejder i NATO og skal måske forsvare Danmark en dag. Han tror simpelthen ikke på, at han ikke er velkommen her«.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce

Annonce