Danske ofre for radarstråling har udsigt til erstatning

De flere hundrede danske soldater, der siden 1950'erne har været udsat for radarstråling, kom tirsdag et stort stykke nærmere en erstatning for de sygdomme og kræftlidelser, som de menes at have pådraget sig gennem deres arbejde i forsvaret.

Danmark

I hvert fald hvis det danske forsvar følger anbefalingerne i en længe ventet rapport fra en tysk ekspertkommission, der slår fast, at der bør ydes en storstilet skadeserstatning til de omkring 3000 tyske soldater, der har klaget over blandt andet kræft på grund af strålingen fra uafskærmede radarer.

Omgående handling
Kommissionen har siden september sidste år analyseret sammenhængen mellem radarstråling og kræft, og konklusionerne i den 171 sider lange rapport er ifølge eksperterne så klare, at det tyske forsvarsministerium omgående vil skride til handling.

Hvor stor en erstatning, der bliver tale om, er endnu ukendt, men den vil komme til at gælde soldater fra både det tidligere Øst- og Vesttyskland.

Forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) har hele tiden henvist til resultatet af den tyske rapport som en afgørende faktor for, om Forsvarskommandoen vil igangsætte en lignende analyse af sammenhængen mellem kræft og radarstråling.

/ritzau/

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce