0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danske soldaters drab på iraker undersøges

Soldater fra den danske DANCON-styrke i den nordlige del af Basra-provinsen skød og dræbte en iraker, som pludselig trak våben mod soldaterne, da de standsede hans bil. Forsvarskommandoen lover en undersøgelse. Enhedslisten kræver en forklaring af forsvarsminister Svend Aage Jensby.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En irakisk mand blev i aftes skudt og dræbt af soldater fra den danske DANCON-styrke i den nordlige del af Basra-provinsen, oplyser Forsvarskommandoen, som bebuder en undersøgelse af episoden. Enhedslisten kræver en forklaring fra forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) på skudepisoden.

Skød to varselsskud
En dansk patrulje standsede to biler med bevæbnede irakere i området omkring DANCON-styrkens lejr nord for byen Al Qurna.

De to af mændene overgav sig umiddelbart, mens den tredje forsøgte at flygte i en bil trods afgivelse af varselsskud. Da det ikke lykkedes ham at flygte, fordi hans bil sad fast, sprang han ud af bilen med våben i hånden, skriver Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Herefter skød den danske patrulje igen varselsskud. Men da irakeren stadig ikke overgav sig og virkede livsfarligt truende, blev han skudt og såret. Den danske patrulje ydede førstehjælp og bragte den sårede til nærmeste lægehjælp, men irakeren døde kort efter.

De to andre irakere tilbageholdes under dansk bevogtning, og de nærmere detaljer i forbindelse med skudepisoden vil nu blive undersøgt, oplyser Forsvarskommandoen.

Enhedslisten kræver forklaring
»Det er en meget betænkelig sag, som må undersøges til bunds«, siger Enhedslistens forsvarsordfører, Søren Søndergaard.

Ifølge forsvarsminister Svend Aage Jensby er forsvaret selv meget interesseret i, at undersøgelsen bliver afsluttet så hurtigt som muligt.

»Så snart undersøgelsen er afsluttet, vil offentligheden og først og fremmest Folketinget få besked. Jeg håber, at et bredt flertal i befolkningen og i Folketinget vil give os den ro, der er nødvendig frem for at dømme soldaterne inden undersøgelsen er tilendebragt«, siger forsvarsministeren.

Var netop kommet til Irak
De danske soldater var netop ankommet til Irak. De første 153 fløj mandag fra København for efter nogle dages ophold i Kuwait at fortsætte til Basra-provinsen i Irak.

Onsdag rejser endnu en gruppe danske soldater af sted, og i alt skal styrken nå op på 380 mand. Styrken er underlagt den britiske kommando i Irak og skal medvirke til at sikre genopbygningen af landet efter krigen.

Etableringen fortsætter efter planen
Episoden ændrer ikke på opbygningen af den danske DANCON-styrke i Irak. Ifølge chefen for styrken, oberst Niels Bundsgaard, fortsætter etableringen planmæssigt. En jurist fra Forsvarets Auditørkorps er på vej til Irak for at undersøge de nærmere omstændigheder omkring konfrontationen mellem tre bevæbnede irakere og en dansk patrulje bestående af medlemmer af Jægerkorpset.

Oberst Niels Bundsgaard fra DANCON-styrken mener ikke, at de danske soldater har været udsat for en angrebstrussel. Han vurderer, at der er tale om et tilfældigt møde mellem bevæbnede irakere, der var ude i kriminelt ærinde, og den danske patrulje.

»Episoden ændrer ikke på min vurdering af den overordnede situation, hvor alt jo er roligt. Vi opbygger lejren planmæssigt«, sagde oberst Niels Bundsgaard til Radioavisen.

Politiken.dk

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce