Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om Corona­virus

Olesen Peter Hove,,,Politiken
Foto: Olesen Peter Hove,,,Politiken

De to aktivister blev modtaget som helte af deres tilhængere, da de kom ud af Københavns Byret. - Foto: Peter Hove Olesen

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fængselsstraffe for malingoverfald

De to aktivister, der overfaldt statsministeren og udenrigsministeren med rød maling, blev i dag straffet med henholdsvis fire og tre måneders ubetinget fængsel af en domsmandsret i Københavns Byret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De to aktivister, der overfaldt statsministeren og udenrigsministeren med rød maling, blev i dag straffet med henholdsvis fire og tre måneders ubetinget fængsel af en domsmandsret i Københavns Byret.

De to mænd kastede maling på statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) i Folketinget som protest mod Danmarks deltagelse i krigen mod Irak.

Skal betale for habitter
Den 22-årige Rune Eltard-Sørensen blev straffet med fire måneders fængsel, fordi han ud over angrebet i Folketinget også havde sprøjtet ketchup på Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte (V) på valgaftenen 20. november 2001.

Anklageren Michael Jørgensen var tilfreds med dommen.

»Det var ikke en happening, men et almindeligt overfald, og således blev det også bedømt. Statsministeren og de andre politikere skal have lov at passe deres arbejde. Hvem vil arbejde for folkestyret, hvis man får kastet maling på sig. Det er tilfredsstillende med en ubetinget fængselsstraf«, siger anklageren til Ritzau.

Straffen til den 23-årige Lars Grenaa lød på tre måneders fængsel.

»Nu drikker vi en øl og tænker over det«, siger Rune Eltard-Sørensen til Ritzau på spørgsmålet om anke af dommen.

Det vejede tungt i domsmandsrettens bedømmelse af de tos adfærd, at de havde angrebet repræsentanter for folkestyret i Folketinget. I øvrigt skal aktivisterne nu betale for tre nye habitter til de tre politikere, bestemte retten.

En tredje person blev anholdt 18. marts med rød maling på sig. Det viste sig at være en ansat i en børnehave, som blev løsladt igen og har fået erstatning.

Opstramning af sikkerheden
Aktionen betød en opstramning i sikkerheden på Christiansborg. De to aktivister fra organisationen 'Globale Rødder' havde fået adgang til Christiansborg ved at sige, de havde et møde med Pernille Rosenkrantz-Theil fra Enhedslisten. Politikeren nægtede dog at have inviteret aktivisterne.

14 dage for æg i hovedet
Begge har siddet varetægtsfængslet i 70 dage, men retten satte dem straks på fri fod. De omfavnede hinanden i retslokalet og bad om betænkningstid med hensyn til en eventuel anke til landsretten.

Angrebet på Fogh Rasmussen er ikke det første, som han har været udsat for. For godt et år siden fik han et æg i hovedet, da han besøgte Kirkens Korshærs varmestue på Nørrebro. Det angreb takserede landsretten i januar til 14 dages fængsel.

Demonstranter mod varetægtsfængsling
Foran Københavns Byret har der i dag været et større opbud af demonstranter, der har protesteret mod varetægtsfængslingen.

Østre Landsret har i flere omgange sagt god for fængslingen af hensyn til retshåndhævelsen, men nu har Procesbevillingsnævnet givet de tiltalte mulighed for at få Højesterets vurdering.

En lang række kulturpersonligheder har i en fælles erklæring betegnet de langvarige tilbageholdelser som politiske fængslinger, og der er oprettet en støttekomite for maleraktivisterne.

Politiken.dk

Kampagnetilbud: Prøv 1, 2 eller 3 måneder for 299,-

Lige nu kan du i bestille et abonnement, der passer til dine læservaner til en særlig pris.

Læs mere

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden