0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dårligere pasning i børnehaverne

Kvaliteten i pasningen af børnene i landets børnehaver og vuggstuer er faldet. Det konkluderer formanden for Børnerådet, Klaus Wilmann på baggrund af en analyse som Ugebrevet A4 har fået lavet.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Baaner Rasmus
Foto: Baaner Rasmus

Kvaliteten i børnehaverne vil efter alt at dømme falde yderligere i de kommende år. - Foto: Rasmus Baaner

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Kvaliteten i pasningen af børnene i landets børnehaver og vuggstuer er faldet. Det konkluderer formanden for Børnerådet, Klaus Wilmann på baggrund af en analyse som Ugebrevet A4 har fået lavet.

Undersøgelsen viser, at børnene i vuggestuerne i gennemsnit er 31 procent mindre sammen med en voksen end i 1981, mens de lidt større børn i børnehaverne har 26 procent mindre glæde af pædagogerne.

»Næsten alting i dag foregår i store grupper, hvor det enkelte barn ikke får den samme nærhed og opmærksomhed. Børnene får også færre oplevelser uden for institutionens rammer,« siger formand for Børnerådet, Klaus Wilmann, til Ugebrevet A4.

Går ud over de svageste
Klaus Wilmann giver blandet andet de mange decentraliseringer i den offentlige sektor skylden for, at der er blevet mindre tid til børnene. Han mener, at pædagogerne har fået flere opgaver som de ikke er klædt på til at løse. Formanden for Børnerådet peger på at flere institutionsledere vælger at opgive jobbet, og samtidig er sygefraværet blandt pædagogerne også stigende.

Flere undersøgelser viser, at den svagere kontakt med de voksne især går ud over de socialt svage børn, mens de mere robuste nok skal klare sig, siger Seniorforsker ved Socialforskningsinstituttet Mogens Nygaard Christoffersen til ugebrevet.

Minister erkender problem
Socialminister Henriette Kjær (K) erkender, at der er problemer i de danske daginstitutioner, og hun peger på, at institutionslederne skal blive bedre til at sige nej til administrative opgaver. Samtidig glæder hun sig over at flere kommuner overvejer at lave en fælles ledelse for flere daginstitutioner.

Men Henriette Kjær afviser ikke, at det på sigt kan blive nødvendigt at give daginstitutionerne en økonomisk håndsrækning.

Øget pres på institutioner
For ifølge tidligere økonomisk vismand og professor på Handelshøjskolen i Århus, Nina Smith, vurderer at daginstitutionerne vil komme under yderligere pres i de kommende år.

»Daginstitutionerne og andre serviceudgifter kommer i praksis til at fungere som en stødpude for den stramme kommunale økonomi,« siger Nina Smith til Ugebrevet A4.

Politiken.dk

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce