0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hver anden kriminel er misbruger

Den hidtil mest omfattende undersøgelse af misbrug blandt kriminelle viser, at 56 procent har et misbrug af hårde stoffer, alkohol eller hash.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Frandsen Finn
Foto: Frandsen Finn
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Den hidtil mest omfattende undersøgelse af misbrug blandt kriminelle viser, at 56 procent har et misbrug af hårde stoffer, alkohol eller hash.

Nogle er på heroin. Andre ryger hash. Andre igen har et alkoholmisbrug og mange af dem blander det hele. Den hidtil mest omfattende undersøgelse af misbruget blandt kriminalforsorgens klientel både uden- og indenfor fængselsmurene, viser, at 56 procent af de kriminelle har haft et misbrug, før de kommer i kontakt med Kriminalforsorgen.

  • 14 procent er afhængige af heroin,
  • 6 procent har et misbrug af kokain og amfetamin,
  • 14 procent er afhængige af hash og
  • 21 procent er alkoholikere. Justitsminister Lene Espersen finder konklusionerne deprimerende: »De bekræfter, at der er behov for en yderligere indsats på området. Vi bliver nødt til at sætte massivt ind over for de mennesker, der har misbrugsproblemer, for det er jo åbenlyst dem, der fylder op i vores fængsler«, siger ministeren, der har flere behandlingspladser på dagsordenen, når en ny aftale om Kriminalforsorgens økonomi skal forhandles til efteråret. En gruppe i vækst Ifølge rapporten er der et stort behov for en skærpet opmærksomhed på misbrugsproblemer og flere behandlingstilbud i Kriminalforsorgen. Særligt når det gælder brugere af kokain og amfetamin - en gruppe i hastig vækst. »En meget stor andel af misbrugere kommer på et eller andet tidspunkt i kontakt med det kriminelle system, og mange af dem er motiverede for at komme i behandling. Men rapporten viser, at halvdelen af de mest belastede misbrugere ikke modtager behandling«, siger hovedmanden bag rapporten overlæge ved Retspsykiatrisk Klinik, Peter Kramp. Direktør i Kriminalforsorgen William Rentzmann tager rapportens anbefalinger om mere behandling til sig: »Man kunne for eksempel forestille sig, at villighed til at gå i behandling skal spille en større rolle i forhold til prøveløsladelse og udgang«. Bedre indsats ved løsladelse Kriminolog og cand.jur ved Århus Universitet, Anette Storgaard har evalueret flere forsøg med afvænning af kriminelle misbrugere. Hun er enig i rapportens konklusioner om mere behandling, men påpeger også, at der i overgangen fra fængsel til frihed, er brug for en bedre indsats: »Det har aldrig været nogen kunst at afvænne narkomaner i fængslet. Det svære er at holde dem stoffri, når de kommer ud. Der skal kommuner, amter og Kriminalforsorgen være bedre til at arbejde sammen, så behandlingstilbud, bolig og arbejde står klar til misbrugeren«.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce