0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jensby indgår forsvarsaftale

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dresling Jens
Foto: Dresling Jens
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det danske forsvar skal i år og næste år spare en milliard kroner på budgettet. Det oplyser forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) efter accept fra forligspartierne - Socialdemokratiet, De Radikale, Kristeligt Folkeparti, Venstre og De Konservative.

Aftalen betyder, at

  • 775 værnepligtige forsvinder,
  • 390 faste stillinger spares væk,
  • 48 Leopard 1 kampvogne udfases,
  • to Standard Flex patruljefartøjer oplægges,
  • seks F-16 kampfly tages ud af drift. Desuden må forsvaret tilpasse sine aktiviteter i østsamarbejdet, indkommandere mobiliseringspersonel i færre dage og spare på bygge- og anlægsområdet. Besparelserne er foreslået af Forsvarskommandoen. Partier beklager fyringer Forligspartierne beklager, at indgrebene og dermed afskedigelser er nødvendige. Partierne er enige om, at et nyt forsvarsforlig fra 2005 ikke kan indgås med indbyggede problemer og økonomisk efterslæb. Indgrebet er nødvendigt, fordi forsvaret ellers ville overskride sit budget med cirka 500 millioner kroner både i 2003 og 2004. V: Værnepligt afskaffes ikke Venstres forsvarsordfører, Ulrik Kragh, kalder milliardbesparelserne for et fornuftigt og fremsynet indgreb, og han mener, at forsvarets ledelse fortjener ros og respekt for at udvise vilje til forandring. Han siger også, at nedskæringen i antallet af værnepligtige ikke er et udtryk for, at regeringspartierne er på vej mod helt at fjerne værnepligten til fordel for professionelle soldater som Socialdemokraterne og De Radikale har foreslået. Kristeligt Folkepartis forsvarsordfører Jann Sjursen beklager, at antallet af værnepligtige må beskæres. Han siger, at værnepligten er fundamental for dansk forsvar og det bedste rekrutterings-program for professionelle soldater.


Politiken.dk

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce