Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DF vil fratage udlændinge deres stemmeret

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti vil fremsætte et lovforslag, som gradvist fratager udlændinge deres stemmeret.

I første omgang skal borgere fra tredjelande fratages stemmeretten ved kommunal- og amtsrådsvalg, derefter følger borgere fra andre EU-lande, foreslår partiet. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I 1989 stemte 77.253 udlændinge ved kommunalvalget, og ved det seneste kommunalvalg i 2001 var tallet mere end fordoblet til 155.880.

Frygter for stor indflydelse til udlændinge
Men fremfor at betragte den stigende valgdeltagelse som et tegn på, at udlændinge i Danmark bekender sig til demokratiet, er Dansk Folkepartis retsordfører, Per Dalgaard, bekymret.

»Set i lyset af den stigende indvandring og de kulturer, som mange indvandrere kommer fra, er jeg bange for, at udlændinge, som ikke kender det danske samfund eller måske ligefrem repræsenterer nogle modsatrettede værdier, får for stor indflydelse. Derfor mener jeg, at stemmeret kun skal gives til statsborgere, som det gælder ved folketingsvalg«, siger Per Dalgaard.

Kun danske statsborgere kan stemme ved folketingsvalg, mens alle efter tre års ophold i Danmark kan stemme og stille op ved kommunal- og amtsrådsvalg.

Ingen opbakning fra regeringen
I regeringen er der dog ikke meget forståelse for Dansk Folkepartis ønske. Integrationsminister Bertel Haarder (V) betegner direkte støttepartiets forslag som "skadeligt for integrationen".

»Vi skal være glade og stolte over, at udlændinge gør en indsats og deltager aktivt i demokratiet. Det er vejen til at blive fuldt integreret, så det vil være uhyre dumt at fratage dem stemmeretten ved kommunalvalg«, siger Bertel Haarder.

Ligesom udlændinge i Danmark har danskere, der bor i et andet EU land, kommunal stemmeret i det land, hvor de bor.

Politiken.dk

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden