Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Agersten Kim
Foto: Agersten Kim

Kommer Kenneth Carlsen helskindet gennem de første to runder venter sandsynligvis den topseedede Lleyton Hewitt. - Foto: Kim Agersten

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lesbiske: Stop for gratis befrugtning er grov diskrimination

Retten til kunstig befrugtning på det offentliges regning tages væk fra lesbiske. Det vil gå ud over kvinder, der er infertile, mener Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det er meget, meget trist«.

Danske lesbiske har i to måneder haft ret til at blive kunstigt befrugtet på det offentliges regning, men nu vil DF og regeringen fratage dem retten igen.

»Det er fuldstændig forfærdeligt, og det gør mig meget ked af det. Jeg har jævnligt kontakt med lesbiske, som har set frem til at kunne få behandling«, siger Anja Bang-Jensen, som er familiepolitisk sekretær i Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

DF bag ændring De Konservative og regeringens støtteparti Dansk Folkeparti var rasende, da lovændringen i sommer blev vedtaget, og DF fremlagde derfor et lovforslag om at få loven ændret igen.

I dag er forslaget til behandling i Folketinget, og det støttes ifølge Ritzau af indenrig- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og størstedelen af Venstres gruppe.

Går ud over syge kvinder
Et af ministerens argumenter, er at enlige kvinder, der ikke kan »få børn med sig selv, næppe kan kaldes et sundhedsproblem«.

Men det er fuldstændigt misforstået, mener Anja Bang-Jensen.

»Sagen er jo, at de fleste raske lesbiske, som ønsker at blive gravide, får det gjort ved en hjemmeinsemination eller en simpel insemination. Det er jo kun lesbiske, der er infertile, der har brug for den omkostningstunge, lægelige behandling. Det betyder jo, at man fratager en gruppe mennesker i samfundet retten til at få hjælp - ikke fordi de er lesbiske - men fordi der syge«, siger hun til politiken.dk.

Gidsler i værdikamp

Et andet argument er, at det er en belastning for sundhedsbudgettet.

Men Anja Bang-Jensen mener ikke, at de omkring 200 lesbiske (der findes ingen officiel statistik over antallet red.), som har søgt om offentlig hjælp til at blive fertilitetsbehandlet, kan være en voldsom belastning for samfundsøkonomien.

Hun mener, at lesbiske er taget som gidsler i en værdikamp, som handler om, hvorvidt man skal gøre samfundet »normalt, pænt og ordentligt«, eller om man skal have en større mangfoldighed.

»Det er diskrimination. Vi kan lide af en sygdom og ikke have ret til at blive behandlet for det, fordi vi står midt i en værdikamp. Det er sørgeligt«.

/ritzau/

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden