0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stor gedehams bed fra sig i weekenden

Området ved hvepseboet i Marselisborg Skoven syd for Århus er stadig afspærret.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I weekenden gik en hær af store hvepse til angreb på skovgæster i Marselisborg Skoven i Århus. Fire måtte indlægges på grund af frygt for livstruende, allergiske reaktioner.

Faren for smertende hvepsestik var mandag aften stadig overhængende for besøgende i Marselisborg Skoven lige syd for Århus.

Politiet valgte derfor at lade advarselsskilte og afspærringer hænge mellem træerne i området, så ingen personer utilsigtet forvildede sig ind på de aggressive hvepses territorium.

Hvepsehær angreb
I weekenden summede luften af angst, arrigskab og angrebslyst, da en flyvende hær af kæmpehvepse gik amok på alt, der bevægede sig nær deres bo i skoven.

Hvepsene med det danske navn 'stor gedehams' og det latinske 'Vespa crabro' var mildest talt rasende over, at flere århusianere valgte at tilbringe weekenden med gå-, løbe- eller cykelture i skoven.

Op imod 20 personer kom i ubehagelig nærkontakt med de bevingede insekter.

Fire blev indlagt
Fire personer måtte en tur på hospitalet, fordi man frygtede, at deres allergiske reaktioner ville koste dem livet. Andre slap fra stikkerierne med smertende hævelser.

Allerede sidst på eftermiddagen lørdag blev politiet i Århus kontaktet af to uafhængige personer, der var blevet ofre for giftbrodden på de tre-fire centimeter lange hvepse, oplyser vagthavende Finn Hinnerskov.

Den ene - en kvinde - havde efter at være blevet stukket flere gange kastet sig ud i vandet ved den nærliggende strand for at redde sig fra flere stik.

Afspærring iværksat søndag
Mørket var imidlertid ved at falde på, og politiet besluttede sig for at afvente søndagens komme, før de eventuelt skred til handling over for de gulbrune bæster.

Men søndag var den gal igen. Flere kondiløbere og andre skovgæster kom for tæt på den hule træstamme, hvor hvepsene har slået lejr, og så måtte den flyvende hær på vingerne igen. Den ville ganske enkelt ikke finde sig i at blive forstyrret i at lægge sidste hånd på produktionen af efterårets droner og dronninger.

Efter flere ambulancekørsler mellem Marselisborg Skoven og hospitalet besluttede Århus Politi først på eftermiddagen søndag at lade Falck afspærre området ved hvepsenes bopæl, der ligger lige syd for Ørnereden. Derudover rykkede politiet ud med højtalervogne for at gøre skovgæsterne opmærksomme på, at der var fare på færde.

Forsvar for hvepseboet
Ifølge seniorrådgiver fra Naturhistorisk Museum i Århus, Peter Gjelstrup, er der ikke noget mærkværdigt ved de ellers meget fredelige hvepses opførsel.

»Selvfølgeligt vil hvepsene forsvare deres bo. Træet, hvor de bor, står jo lige op ad en sti, og det er meget irriterende for hvepsene, at folk myldrer forbi«, siger han.

Selvom der i weekenden var tale om at gasse hvepsene, besluttede skovfoged Svend Warming fra Århus ifølge DR Nyheder at lade insekterne få fred. Han ræsonnerede, at det jo var menneskene, der kom ind på deres territorium og ikke omvendt.

En yderst fornuftig beslutning, mener Peter Gjelstrup.

Politiet afventer
»Egentlig burde hvepsene allerede været forsvundet for sæsonen, men den lange sommer har holdt dem i live. De overlever højst en måned mere - nok snarere 14 dage - og i den tid bør der ikke foretages andet end afspærring af området. Folk skal bare sørge for at holde sig i en afstand af 25 meter af boet, så sker der ikke noget«, siger han.

Politiet i Århus afventer imidlertid situationens udvikling.

»Der har ikke været noget i dag (i går, red.). Vi lader området været spærret af ugen ud, og så må vi derefter se, hvad der skal ske. Området er ret godt besøgt, så det er klart, at vi må være på vagt«, siger vagthavende ved Århus Politi, Finn Hinnerskov.

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts