0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Poul Nyrups formandskab til test på kongres

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Dresling Jens,,,Politiken
Foto: Dresling Jens,,,Politiken

»Der er ikke noget konspiration i det her. Jeg gider ikke tale mere om det«, lød det fra en kortfattet Lykketoft i går. - Foto: Jens Dresling

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Poul Nyrup Rasmussens fremtid som socialdemokratisk leder vil blive testet på Socialdemokratiets kongres i weekenden. Partiets chefstrateg og politiske ordfører, Mogens Lykketoft, afviste mandag, at der er en sammensværgelse i gang for at styrte Nyrup. Hovedpersonen selv har valgt helt at undgå pressen.

Mogens Lykketofts udtalelser søndag aften om at en leder skal bakke sine ordførere op har blot næret striden i Socialdemokratiet yderligere. Med sit ordvalg bakkede
Lykketoft Ritt Bjerregaard op undsagde samtidig sin politiske ven gennem 25 år. Poul Nyrup Rasmussen har ikke kommenteret udtalelsen.

Nu mener Mogens Lykketoft, at han er blevet overfortolket.

»Jeg vil meget gerne afvise alle de spekulationer, der er om konspiration. Jeg er ikke del af nogen konspiration. Jeg er en del af den ledelse, der er valgt i den socialdemokratiske folketingsgruppe, og som jeg sagde i går: Jeg betragter det som min opgave at arbejde for, at vi kan få størst mulig klarhed og entydighed om Socialdemokratiets politik i den ledelse, der nu er«, siger Mogens Lykketoft til Ritzau.

Dam advarer om krise
Nyrup og Lykketoft har ifølge flere medier holdt et møde i løbet af mandagen i et forsøg på at nærme sig hinanden. Det ventes ifølge Ritzau, at de vil finde et kompromis, der kan holde kongressen over.

Og det kan da også blive nødvendigt, for da Lykketoft ikke ventes at udfordre Nyrup direkte, må de nødvendigvis finde en fælles løsning for at undgå en decideret krise for partiet, advarer EU-ordfører Henrik Dam Kristensen (S).

»Jeg tror, at det er åbenbart for alle, der har fulgt det, at det er en alvorlig situation, og det er vel noget, der ligner krise. Vi diskuterer jo ikke politik, det er personer, vi diskuterer, og derfor tror jeg, det er vigtigt, at de centrale personer - Mogens Lykketoft og ikke mindst Poul Nyrup - sætter sig ned og taler tingene igennem«, siger Henrik Dam Kristensen til Ritzau.

EU-parlamentariker Torben Lund (S) har direkte opfordret Poul Nyrup Rasmussen til at gå, og flere kredsformænd sagde mandag morgen, at kun Lykketoft efter deres mening kan samle partiet.

Afklaring på kongres
Ritt Bjerregaard, der udløste det seneste drama i Socialdemokratiet, mener, at det er op til de delegerede på weekendens kongres at afklare situationen.

For eksempel ved at stemme om Poul Nyrup Rasmussen tale til kongressen, hvor han udstikker linjen for partiets politik. En beretning, der ellers normalt bliver vedtaget uden afstemning.

Inge Nesgaard, der er S-formand i Nordjyllands Amt og udpeget som dirigent på kongressen, er på forhånd klar til en afstemning, hvis nogen ønsker det, siger hun til Ritzau.

Et nederlag vil kunne udløse en ekstraordinær kongres, hvor formandsvalg er eneste punkt på dagsordenen.

Politiken.dk

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce