Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MARTIN LEHMANN
Foto: MARTIN LEHMANN

Lean management er også indført på Royal Copenhagen porcelænsfabrik i Glostrup. Store tavler, hvor man kan følge produkterne og hvem der er ansvarlige for hvad, er en væsenlig del af lean.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

'Toyota-modellen' gør ansatte syge

3F Als alene har konstateret 75 stress-opsigelser på grund af bestemt produktionsmetode.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lean-produktion gør de ansatte syge af stress.

Det oplever i hvert fald fagforbundet 3F, der har talt med afdelinger landet over. Svaret er det samme: Lean-produktion, også kaldet Toyota-modellen, får skylden for at medarbejderne må sige op på grund af stress. Det skriver Fagbladet 3F

»For fem år siden havde vi måske ti sager om året. Og stigningen skyldes især indførslen af nye produktionsformer som Lean. Det er et godt redskab til at give medarbejderne større indflydelse, men man skal tænke over, hvordan man indfører det«, siger formanden for 3F Als.

De seneste år er 75 medlemmer af 3F Als blevet sygemeldt med stress, og får nu deres sager behandlet af Arbejdsskadestyrelsen. Tre store arbejdspladser i området bruger Lean-produktion, deriblandt Danfoss.

Mennesket skal i centrum

Her erkender man, at Toyota-modellen kunne have været indført mere elegant.

»I starten havde vi for stor fokus på værktøjer og proces, men nu er vi opmærksomme på, at vi først og fremmest skal sætte mennesket i centrum. Det er rigtigt, at medarbejderne er blevet syge af stress, men det er hele tiden gået den rigtige vej«, siger vicedirektør i Danfoss Torben Kallestrup.

Han fortæller til Fagbladet 3F, at færre er blevet syge af Danfoss Lean-variant i år, end sidste år.

3F advarer mod hovedkulds at indføre metoden, der giver højere effektivitet og større medarbejderindflydelse, men samtidig kan koste dyrt i stress-sygemeldinger.

Lean-produktion er en management filosofi, der er opfundet på Toyotas fabrikker. Den handler i meget korte træk om at begrænse alt spild, både i selve produktionen og i de ansattes arbejdsprocesser – for eksempel skal overflødige bevægelser minimeres, spildprodukter undgås, og overproduktion er bandlyst.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden