0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regeringens spareplaner forringer fødevaresikkerhed

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Flere end hundrede tusinde danskere bliver hvert år syge af salmonella og campylobacter i maden, og med regeringens nye spareplaner på fødevareområdet vil sikkerheden forringes endnu mere, skriver B.T. torsdag.


»I en situation hvor folk bliver syge af maden som aldrig før, og hvor langtidsvirkningerne er værre, end man først har troet, vil man skære ned på fødevarekontrollen«, siger direktør Jørgen Højmark Jensen, fødevareregion København til avisen.

Stopper før tiden
Den 60-årige Jørgen Højmark mener, at fødevaresikkerheden for forbrugerne er blevet så dårlig, at han har valgt at stoppe som fødevaredirektør inden for et halvt år.

12.000 flere blev syge af salmonella i 2001 i forhold til året før - en stigning på 25 pct. Og hvert år stiger antal campylobactertilfælde med fem pct., så sidste år var der hele 92.000, der havde haft en campylobacter-infektion.

»Ingen ved, hvad man vil gøre ved det. Der er ingen handlingsplan«, siger Jørgen Højmark.

Større risiko
Samtidig viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut, at en salmonella- eller campylobacterinfektion også giver risiko for at dø tidligere.

»Risikoen for at dø inden for et år efter en sådan infektion er toenhalv gange større end for en rask person af samme alder og køn«, siger overlæge Peter Gerner-Smidt, Statens Serum Institut til B.T.

Hidtil har man antaget, at kun folk, der i forvejen var svækkede af kronisk sygdom, havde risiko for at dø af en fødevareinfektion.

»Men vores arbejde gennemhuller myten om, at dødsfald næsten udelukkende forekommer blandt svært syge personer«, siger Peter Gerner-Smidt.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce