0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Landmænd skal selv afgøre fredning

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Hougaard Niels,,,Politiken
Foto: Hougaard Niels,,,Politiken
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I Sønderjylland får landmænd, jægere og andre lokale nu selv stort set lov til at bestemme, hvilke områder der skal fredes. Miljøminister Hans Christian Schmidt (V) har nedsat et Sønderjyllandsudvalg, der ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet blandt andet skal overtage udpegningen af særlige naturområder fra biologerne i Skov- og Naturstyrelsen.

Det vækker dyb undren hos miljøfolk og kan være på kant med EU-reglerne på området.

»Det er som at lade FDM bestemme hastighedsgrænserne«, siger SF's miljøordfører, Jørn Jespersen.

Han kritiserer, at ministeren har valgt at vende den almindelige procedure på hovedet og vil lade lokale erhvervsinteresser udpege områderne. Til trods for, at EU-direktivet om »bevaring af naturtyper samt vilde dyr og planter« taler om, at »videnskabelig og teknisk viden er absolut nødvendig« for sikringen af naturarven.

»Ministerens handlemåde er i strid med EU-reglerne - og politisk ansvarsforflygtigelse, når det er værst«, mener Jørn Jespersen.

DN: Mangler viden
Danmarks Naturfredningsforening (DN) mener også, at Sønderjyllandsudvalget har for lidt viden om naturvidenskab og om Danmarks internationale forpligtigelser.

»Brugerinteresser trumfer beskytterinteresser. Det danske vadehav og åerne i Sønderjylland er alt for vigtige naturområder til, at man kan overlade dem til lokale politiske interesseorganisationer«, siger DN's præsident, Poul Henrik Harritz.

Miljøministeren, der er valgt i Sønderjylland, mener, at udvalget er »meget bredt sammensat«. Og han understreger nu, at ministeriet har vetoret.

»Når udvalgets oplæg foreligger, bliver det Miljøministeriet, som foretager den endelige vurdering, gennemfører udpegningen og sender den til EU-kommissionen«, lover Hans Christian Schmidt.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce