0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gør-det-selv-arbejde er eksploderet

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Danskernes lyst til selv at tage fat i pensel og murerske fejler ikke noget. Tværtimod er omsætningen i landets byggemarkeder næsten fordoblet de sidste seks år, og undersøgelser fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viser, at næsten dobbelt så mange reparationer af boligerne som i 1987 udføres af beboerne selv, skriver Berlingske Tidende.


I følge kontorchef Søren Brodersen fra Danmarks Statistik, der har lavet undersøgelsen for Rockwool Fonden, er det i høj grad skattesystemets skyld, at folk ikke hyrer håndværkere, når huset skal piftes op:

  • For det første er der jo ikke er sket noget nævneværdigt fald i marginalskatten.
  • For det andet er oplysningen om gør-det-selv arbejdet steget, ikke mindst gennem TV-udsendelser som »Det' Leth«.
  • Og for det tredje er materialer og maskiner blevet meget mere tilgængelige. Søren Brodersens tal viser, at det i 2001 var 75 pct. af de mindre reparationer og 54 pct. af de større forbedringer, der blev udført af hustandene selv. Svarer til 50.000 fuldtidsjob Hvis arbejdet skulle have været udført af håndværkere, havde det skabt 50.000 fultidsjob og kostet 43 mia. kr. Det er næsten dobbelt så meget som i 1987, også selv om man tager højde for inflationen. Til sammenligning fik husholdningerne sidste år udført sort arbejde til en samlet værdi af tre mia. kr. 'Mange kan lide at gøre det selv' Adm. dir. Erik Schou fra byggemarkedskæden Silvan bekræfter tendensen. »Utroligt mange kan godt lide at komme hjem og lave noget. Der har også været perioder, hvor det har været svært at få fat i håndværkere. Og producenterne har været gode til at udvikle varerne, så de er nemme at have med at gøre. For eksempel tagrender. I gamle dage skulle man have fat i en klejnsmed, mens det i dag er plastik, som sættes op med et kliksystem. Endelig er det jo enormt dyrt at have en håndværker gående«, siger Erik Schou. Ineffektivt samfundsmæssigt Både Søren Brodersen og tidligere vismand Nina Smith er enige om, at gør-det-selv arbejdet er et problem for samfundet. »Det er klart, at det ikke er særlig effektivt for samfundet, når højtuddannede lærere og professorer skynder sig hjem fra arbejdet for at sætte et køkken op. Det er en ikke-effektiv måde at bruge vores arbejdskraft på, for håndværkeren kunne formentlig langt bedre udføre arbejdet i køkkenet, og lægen mangler i utrolig grad i hospitalsvæsenet. Vi mister noget samfundsmæssigt. Der er et tab ved at have skatter«, siger Nina Smith, der er fortaler for, at skatten på lønindkomst sænkes.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu

Annonce