Joannes Eidesgaard ude af folketinget

Danmark

Selvom lederen af det færøske Socialdemokrati - Joannes Eidesgaard, der den forgangne periode har været Færøernes ene medlem af folketinget - blev topscorer, når det gælder antallet af personlige stemmer, lykkedes det ham ikke at blive genvalgt.


Joannes Eidesgaard opnåede at få 3676 personlige stemmer, hvilket er over 1000 flere end den næste person på topscorerlisten - Høgni Hoydal fra Republikanerne, der fik 2640 personlige stemmer.

Men da optælllingen i det største valgsted i Tórshavn var overstået, blev det endelige resultat, at Republikanerne havde fået 24,9 pct. af stemmerne, mens Socialdemokratiets opbakning udgør 23,5 pct.

Mopolspartier fik stemmeflertal
Vinderne af Folketingsvalget på Færøerne blev de to modpolspartier - Sambandspartiet og Republikanerne. Sambandspartiet, der går ind for et tæt færøsk forhold til Danmark, blev valgets største vinder og fik opbakning fra 27,2 pct. af de færøske vælgere. Det svarer til en fremgang på 5,4 pct. i forhold til valget for knap fire år siden. Partiets formand er Tórshavns tidligere borgmester Lisbeth L. Petersen, og partiet har igennem mange år haft et formaliseret samarbejde med Venstre i Folketinget.

Færøernes andet mandat i det danske folketing går til Republikanerne, der arbejder for færøsk suverænitet. Partiet, hvis formand er landsstyremand for selvstyre Høgni Hoydal, fik opbakning fra 24,9 pct. af vælgerne - svarende til en fremgang på 4 pct.

Færøerne skifter hermed de to mandater ud, som hidtil har siddet i folketinget, Joannes Eidesgaard fra Socialdemokratiet og Òli Breckmann fra lagmand Anfinn Kallsbergs konservative Folkeflok.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce