0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forkert billede af vold i Danmark

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Selv om det efterhånden er blevet hverdagskost at høre om volden og dens ofre, tyder en ny undersøgelse på, at volden sandsynligvis ikke er stigende, men at danskerne simpelthen er blevet mere tilbøjelige til at anmelde deres oplevelser.

Derved får offentligheden den opfattelse, at volden er stigende. Men billedet passer ikke.

Meget tyder på, at store dele af voldsdebatten i 1990'erne er foregået på et helt forkert grundlag, skriver en speciallæge og en vicepolitimester i en artikel i Nordisk Tidskrift for Kriminalvidenskab.

Deres undersøgelse fra Århus politikreds viser nemlig, at antallet af voldsforbrydelser, som politiet ikke får kendskab til - det såkaldte mørketal - er faldet, fordi danskerne anmelder vold i langt højere grad end før.

Kort sagt: Når tilbøjeligheden blandt danskerne til at anmelde vold går op, går mørketallet ned. Volden stiger altså ikke - danskerne får bare kendskab til flere tilfælde og tror så fejlagtigt, at det danske samfund er blevet mere voldeligt.

Fordobling af anmeldelser
Undersøgelsen peger på, at kun 25 pct. af voldsramte anmeldte forbrydelsen i 1981-1982 i modsætning til 1999-2000, da 58 pct. af voldsofrene kontaktede politiet.

Især er det blevet mere almindeligt at anmelde vold på jobbet, ligesom også hustruvold anmeldes hyppigere, skriver speciallæge, ph.d. Ole Brink fra Ulykkes Analyse Centret i Århus og vicepolitimester Villy Sørensen fra Århus Politi.

Det er kun anmeldelser om vold blandt indbyggerne i Århus politikreds, som er blevet undersøgt. Men det er meget sandsynligt, at udviklingen er den samme i resten af Danmark, skriver Ole Brink og Villy Sørensen.

Undersøgelsen er den hidtil længste og største af sin slags.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce