0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næse til politi i drabssag

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Politiet på Frederiksberg har holdt materiale i drabssagen fra Balkan-klubben i Det Blå Hus hemmeligt for de tre forsvarere i sagen. Og det er ulovligt, har en dommer i byretten fastslået.

Med en usædvanlig formulering står der i rettens kendelse, at »det misbilliges«, at anklagemyndigheden i en periode har skjult oplysninger i sagen for forsvarerne. Bag klagen over politiet står de to forsvarsadvokater Niels Forsby og Thomas Rørdam, København.

Kritikken af politiet rejses i forbindelse med efterforskningen af skyderiet nytårsmorgen i klubben på Åboulevarden, hvor en 46-årig mand døde af skud i maven, en 29-årig blev ramt af skud i skulderen og benene, ligesom en tredje fik smadret næsen med et pistolskæfte. I sagen blev tre brødre anholdt, og to af dem anklages for drab og drabsforsøg i et nævningeting i Østre Landsret senere i år.

Men for nylig fik politi og anklagemyndighed altså kritik af dommeren, men anklagemyndigheden vil ikke uden videre acceptere afgørelsen - og har derfor indbragt den for landsretten.

Kritikken skyldes, at politiet på Frederiksberg på et tidspunkt fik oplysninger fra tjekkisk politi uden at orientere forsvarerne. Det er i strid med det grundlæggende princip i retsplejeloven om, at anklagemyndighed og forsvarer skal stilles lige. Forsvareren skal altså have adgang til politiets materiale.

Men i dette tilfælde mente Frederiksberg Politi, at forsvarerne for de tre mænd intet skulle have at vide. Det skyldtes et ønske fra tjekkisk politi. Imidlertid findes der ikke på skrift en begrundelse fra det tjekkiske politi, og politiet havde dermed ikke tilstrækkeligt grundlag for at vurdere, om hovedprincippet i loven skulle brydes, fastslår retten på Frederiksberg. I stedet kunne forsvarerne eventuelt have fået pålæg om ikke at give oplysningerne videre til deres klienter, mener dommeren.

Imidlertid vil statsadvokaten mandag i et retsmøde i Østre Landsret forsøge at overbevise dommerne om, at hemmeligholdelsen var berettiget og lovlig.

Oplysningen fra Tjekkiet går ud på, at en af de nu tiltaltes mænds kammerater skal have fortalt en anden, at den nu tiltalte kom til at skyde den forkerte.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce

Annonce