Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Pesticider i hver tredje europæiske frugt

Danmark

En tredjedel af de frugter, grøntsager og korn, der spises i Europa, indeholder pesticider, og knapt fem pct. af afgrøderne indeholder flere kemikalier end tilladt. Det meddelte EU-kommissionen i går.

I meddelelsen hedder det, at Kommissionen har testet 40.000 prøver, der blev indsamlet i 1999 i de 15 medlemslande samt Island og Norge, og der blev fundet for store mængder af i alt 142 forskellige typer pesticider.

Frankrig, der er Europas største landbrugsland, har ifølge undersøgelsen et af de højeste niveauer af pesticider i afgrøderne. Over halvdelen af den franske produktion indeholder stofferne, og 8,3 pct.. af afgrøderne indeholder flere pesticider, end det er tilladt.

Også Østrig og Holland har et relativt højt antal pesticider i afgrøderne, mens der er i det øvrige Europa i gennemsnit er et ulovligt højt niveau af pesticider i 4,3 pct.. af afgrøderne. I 1998 var tallet 3,3 pct., sagde Kommissionen.

Sundhedsproblemer som f.eks. sterilitet og kræft er blevet sat i forbindelse med pesticider, hvilket har fået Kommissionen til at ændre EUs brug af pesticider i løbet af de næste to år.

Omkring halvdelen af de anslået 800 pesticider, der bruges i øjeblikket, vil være forbudt fra år 2003.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce