0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tvangsbøder på vej til byrådsmedlemmer

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En række medlemmer af Farum Byråd har brudt loven ved ikke at standse byggeriet af 62 omstridte ungdomsboliger. Det fastslår Tilsynsrådet for Frederiksborg Amt, der er parat til at tvinge en standsning af byggeriet igennem ved at uddele tvangsbøder til de byrådsmedlemmer, som har stemt for en fortsættelse af byggeriet og dermed trodset Naturklagenævnets krav om at standse det.

»Det vil efter Tilsynsrådets opfattelse være klart ulovligt, såfremt Farum Byråd undlader at opfylde sine forpligtelser som tilsynsmyndighed efter planlovgivningen, og Rådet anser betingelserne for at bringe tvangsbøder i anvendelse for at være opfyldt«, hedder det i en afgørelse fra Tilsynsrådet efter et flere timer langt møde torsdag.

Afgørelsen er den foreløbige kulmination i striden mellem Farum kommune og Naturklagenævnet, Tilsynsrådet samt flere ministerier.

Baggrunden
Sagen tog sin begyndelse, da Farum Kommune den 9. maj gav tilladelse til at bygge 62 ungdomsboliger i et område, der efter den gældende byplan kun med begrænsede undtagelser må anvendes til andet end erhvervsformål.

Sagen blev hurtigt indbragt for Naturklagenævnet, der har krævet, at byggeriet sættes i bero, indtil det har truffet en endelig afgørelse om, hvorvidt det er i strid med planloven.

Kommunen med borgmester Peter Brixtofte (V) i spidsen har imidlertid nægtet at efterleve nævnets påbud, og derfor endte sagen for Tilsynsrådet. Kommunen har desuden truet Naturklagenævnets medlemmer med personlige sagsanlæg, såfremt de senere på måneden erklærer byggeriet ulovligt.

Også internt i Venstre har byggeriet skabt splid. Den tidligere formand for kommunens plan- og miljøudvalg Lars Gram har meddelt, at han forlader byrådsarbejdet, mens det tidligere byrådsmedlem Regner Møller også har kritiseret projektet, som han mener, er ulovligt.

Ikke enigt Tilsynsråd
Torsdagens afgørelse fra Tilsynsrådet er ikke enstemmig. To af de i alt fem medlemmer, venstrefolkene Karin Falkencrone og Arne Blom, finder ikke, at Tilsynsrådet kan behandle sagen, da der er væsentlige mangler i sagsoplysningen.

Et flertal bestående af formanden, stiftamtmand Christian Trønning, Finn Hansen (K) og Georg Miksa (S) fastslår dog, at Farum Byråd har pligt til at efterleve Naturklagenævnets afgørelse om at indstille byggeriet.

Sideløbende med slagsmålet med Naturklagenævnet har By- og boligministeriet forlangt at få en forklaring på, hvorfor byggeriet i sin tid ikke blev sendt i licitation. Kommunen har allerede sendt en redegørelse, men ministeriet kræver yderligere oplysninger, så der kan tages stilling til, om der vil blive bevilget statsstøtte til projektet.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce