0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Færøernes befolkning vokser hastigt

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Færøernes fortsat voksende og gode økonomi samt et stort fødselsoverskud bevirker, at befolkningstallet hastigt stiger på Færøerne. Ifølge de seneste tal fra Færøernes Statistik udgjorde antallet af beboere på Færøerne ved starten af denne måned 46.611. Det er 415 flere end ved indgangen til år 2001.

Sidste år satte væksten i den færøske befolkning rekord, da antallet af beboere på Færøerne steg med 784 fra 45.412 til 46.192.

Fortsætter den nuværende forøgelse vil også år 2001 blive et rekordår, når det drejer sig om befolkningsvæksten på Færøerne.

Direktør i Færøernes Statistik, økonomen Hermann Oskarsson, der også er formand for Færøernes økonomiske råd, vurderer, at den hastige stigning i befolkningstallet skyldes to ting: at Færøerne er inde i en fortsat økonomisk vækstperiode, samt at fødselsoverskuddet på Færøerne er så stort, sammenlignet med andre nordiske lande.

»De gode økonomiske tider indebærer, at der er arbejde at få på Færøerne«, siger Hermann Oskarsson, der peger på, at en del af de færinger, som under Færøernes store økonomiske krise i starten af 1990erne udvandrede til især Danmark, langsomt siver hjem igen.

Det er dog langfra alle de færinger, der rejste ud i særlig 1993 og 1994, som er vendt hjem til Færøerne igen. Da befolkningstallet på Færøerne var på sit højeste i 1989 - nogle år inden krisen for alvor begyndte at mærkes - udgjorde antallet af beboere på Færøerne knap 48.000.

Massiv udvandring
Godt 7000 mennesker mennesker udvandrede under krisen. Det indebar en nedgang i det færøske befolkingstal, der procentvis sammenlignet med andre lande kun ses i katastroferamte områder med f.eks. hungersnød.

»Og langtfra alle de færinger, som rejste under krisen, ser ud til at være ved at vende hjem igen. Sammenlignes befolkningstallet nu med 1989 samtidig med, at der tages højde for fødselsoverskud, så ses det, at alle de udvandrede færinger ikke er kommet hjem. Dette medfører, at Færøerne står i den situation, at øerne har en stor reserve udenfor, som kan komme ind og tilføre samfundet noget«, siger Hermann Oskarsson, der også påpeger, at en stor del af de færinger, som udvandrede under krisen, enten var veluddannede eller har fået sig en uddannelse i mellemtiden.

»Og at have en sådan reserve af veluddannede mennesker, som kan sive ind i samfundet, er guld værd for Færøerne«, siger Hermann Oskarsson.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce

Annonce