Boring efter varmt vand under København

Danmark

De seismiske undersøgelser af undergrunden har været så positive, at et selskab med DONG i spidsen til næste år foretager en efterforskningsboring efter varmt vand under København.

Boringen skal vise, om det er muligt at udnytte det varme vand i undergrunden - den geotermiske energi - til fjernvarme.

Lykkes det at finde varmt vand i undergrunden, kan det pumpes op, føres gennem en varmepumpe og bruges til at opvarme fjernvarmevand til storbyens husstande.

Bag projektet står Hovedstadsområdets Geotermiske Samarbejde (HGS), som ud over DONG består af Centralkommunernes Transmissionsselskab, Energi E2, Københavns Energi og Vestegnens Kraftvarmeselskab.

Det var også HGS, der i efteråret gennemførte de seismiske undersøgelser under Storkøbenhavn. Det foregik ved, at der fra biler blev sendt lydbølger ned i undergrunden, som kastes tilbage. Dermed kortlægges de underjordiske lag for at finde ud af, hvor der kan bores efter det attraktive varme vand, der skal være 50-70 grader.

Efterforskningsboringen, der får navnet Margretheholm-1, skal udføres på Amagerværkets grund. Den forventes at nå ned i 2,5 kilometers dybde.

På baggrund af boreresultaterne vil HGS afgøre, om der er basis for at bygge et geotermisk demonstrationsanlæg, der skal dække 4000-5000 husstandes varmebehov. Det svarer til cirka en procent af hovedstadsområdets samlede fjernvarmeforbrug.

DONG er operatør på boringen, der ventes at koste mellem 25 og 30 millioner kroner. Inden de første forbrugere kan få fjernvarmevand i rørene opvarmet ved geotermisk energi, kræves en investering på 150 millioner kroner.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce