0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
DALSGAARD MIRIAM
Foto: DALSGAARD MIRIAM
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Talsmand for Demokratiske Muslimer går af efter Israel-kritik

Fathi el-Abed er stoppet som talsmand for Demokratiske Muslimer. Foreningens formand, Naser Khader, kalder det »signalforvirring«, at talsmanden kritiserer Israel offentligt.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et uheldigt miks af interesser. Det er baggrunden for, at Fathi el-Abed er stoppet som talsmand for Demokratiske Muslimer.

Foreningens formand, det radikale folketingsmedlem Naser Khader, kalder det »signalforvirring«, at Fathi el-Abed er kommet med en række stærkt Israel-kritiske synspunkter i forbindelse med krigen i Libanon.

»Folk må mene, hvad de vil, privat. Det vigtige er, at Demokratiske Muslimer som forening ikke har en holdning til krigen. Fathi er meget følelsesmæssigt engageret, og det skal han have lov til at være 100 procent. Derfor bad han selv om at blive aflastet fra sit arbejde i Demokratiske Muslimer«, siger Naser Khader.

Står ved læserbrev
Fathi el-Abed er samtidig med sit engagement i Demokratiske Muslimer næstformand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening.

For nylig skrev han i et læserbrev i Jyllands-Posten, at »Israel udfører organiseret statsterror«.

»De ord står jeg 100 procent ved. Jeg vil være antizionistisk til min sidste dag. På det seneste har mit Palæstina-arbejde bare fyldt for meget til, at jeg kan være talsmand for Demokratiske Muslimer. Men det får mig ikke til at opgive arbejdet for integration i Danmark«, siger Fathi el-Abed.

Khader: Udramatisk
Den 1.137 mennesker store forening, som blev stiftet i starten af marts, har de såkaldte '10 bud'. De er forfattet af formand Naser Khader i 2002.

Kolliderer Fathi el-Abeds udtalelser med de ti bud?

»Det vil jeg ikke forholde mig til. Både Fathi og jeg har været meget aktive i debatten. At vi har fundet en ny talsmand, er ganske udramatisk«, siger Naser Khader.

Hvor repræsentativ er Fathi el-Abeds holdning for danske muslimer generelt?

»Det har jeg ikke set nogen undersøgelser over. Mange er vrede over Israels overreaktion, og det forstår jeg. Men man skal ikke lade følelserne dominere. Det er også vigtigt at sige, at Hizbollah heller ikke er engle«.

»Personsager er ikke vigtige«
Dette er ikke den første personsag i Demokratiske Muslimer. Hvor irriterende er de for dig?

»Jeg gider ikke beskæftige mig med personsager og er dem da gerne foruden. Det er en del af min formandsrolle at forholde mig til det, men man må huske på, at det er bestyrelsen, der træffer afgørelserne«.

Tanken om Fathi el-Abeds afgang som talsmand er ifølge formanden ikke ny. Foreningens ansigt udadtil skal være anderledes.

»Vi har længe haft en strategi om at få flere ansigter frem«, siger Khader.

»Jeg skal træde i baggrunden«
Hvorfor?

»Det skal ikke opfattes som mit projekt. Når foreningen er selvkørende, skal jeg træde i baggrunden. Derfor er det naturligt, at næstformanden bliver mere synlig«, siger Naser Khader.

Næstformanden hedder Jamilla Jaffer. Sammen med Yildiz Akdogan er hun ny talsperson for Demokratiske Muslimer.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden