Efterslukning. Brandfolk vil være på arbejde i Dehns Palæ resten af tirsdagen. Foto: Jens Dresling
Foto: DRESLING JENS

Efterslukning. Brandfolk vil være på arbejde i Dehns Palæ resten af tirsdagen. Foto: Jens Dresling

Danmark

Fornemt hus er totalskadet efter brand nær Amalienborg

En tragedie har ramt en af Københavns fineste bygninger.

Danmark

Mens de sidste flammer dør ud langs de mere end 250 år gamle loftsbjælker, siler vandet fra slukningskøretøjerne ned ad loftsornamenterne.

Hos medarbejderne i Danmarks Apotekerforening er det tårerne, der flyder.

Loftsbjælker er blevet til aske, gips og stuk er smuldret og ligner vaskepulver. Både kulturelt, arkitektonisk og menneskeligt er Amalienborgs umiddelbare nabolag ramt af en tragedie af dimensioner.

»Flammerne har raseret tre etager i Dehns Palæ. Jeg har været i sving siden kl. 02.45 i morges. Det er en forfærdelig tragedie, der har ramt en af hovedstadens fineste bygninger«, siger administrerende direktør i Danmarks Apotekerforening, Anders Kretzschmar, til politiken.dk.

LÆS ARTIKELEl-anlæg er hovedmistænkt for palæbrand

Apotekerforeningen har været ejer af bygningen i næsten tre årtier. Fra 1983-86 blev Dehns Palæ istandsat indvendig for et millionbeløb i sværvægtsklassen. I starten af 1990'erne fulgte en facerenovering, der også blev kostbar.

Når Amalienborg ligger lige om hjørnet, er der ikke håndører, der er tale om.

»Bygningen er en af Københavns virkelige perler«, siger en dybt rystet, men fattet direktør.

Ingen af de godt 70 medarbejdere i Apotekerforeningen kan umiddelbart vende tilbage til deres arbejdspladser i den raserede bygning.

»For det, der ikke er raseret af flammer, er ødelagt af vand. Der venter et omfattende og langvarigt arbejde med at bringe bygningen tilbage til en funktionsduelig stand«, siger Anders Kretzschmar.

Se FotoserieBranden i Dehns Palæ.

»På tredje og fjerde sal samt loftsetagen har flammerne taget det meste. Første og anden etage er druknet. Det minder om en svømmehal. Alt er skadet. Der er stort set intet, der er gået fri«.

»Gips, stuk og ornamenter - det skaller af og smuldrer«, forklarer direktøren.

Også Apotekerforeningens arkiv, som stod på loftsetagen, er blevet flammernes bytte. En stor del af materialet er dog forlængst digitaliseret.

Men flere it-servere i bygningen er ødelagt, og Apotekerforeningens ansatte må i de kommende dage finde hinanden via sms-beskeder.

En del af de 70 medarbejdere er rykket ind i værelser på et turistklassehotel i bydelen. Herfra varetages nogle af de mest nødvendige funktioner, der skal betjene Apotekerforeningens medlemsvirksomheder.

Men det er kun en midlertidig løsning, pointerer direktøren.

»Fra morgenstunden er vi blevet kimet ned af folk og virksomheder, der vil hjælpe os med nye lokaler, mens istandsættelsen af Dehns Palæ finder sted«.

»Der er masser af ledig kontorplads i København. Så om ikke andet, så har finanskrisen da været godt for noget«, siger Anders Kretzschmar.

LÆS ARTIKELVoldsom brand tæt på Amalienborg

Hvor kostbar en istandsættelse af palæet vil blive, kan der kun gisnes om. Ingen er i tvivl om, at svedperlerne springer i litervis hos det involverede forsikringsselskab.

Anders Kretzschmar siger, at han ikke på stående fod kan erindre sig detaljerne i de forsikringsbestemmelser, bygningerne er omfattet af.

»Kulturarvsstyrelsen må spille en rolle her«, noterer han.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce