Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Hjertestop. Hvert år får mere end 3.500 mennesker i Danmark hjertestop uden for hospitalerne. Ifølge Dansk Hjertestopregister er der kun i cirka hvert fjerde tilfælde forsøgt førstehjælp, i minutterne før patienten havner i professionelle hænder. (arkivfoto)
Foto: Martin Lehmann

Hjertestop. Hvert år får mere end 3.500 mennesker i Danmark hjertestop uden for hospitalerne. Ifølge Dansk Hjertestopregister er der kun i cirka hvert fjerde tilfælde forsøgt førstehjælp, i minutterne før patienten havner i professionelle hænder. (arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politikere nedlægger statsstøttet førstehjælp

Prisen på et kursus i førstehjælp stiger med 900 kroner.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I øjeblikket uddanner beredskabsforbundet omkring 11.000 danskere om året i at yde førstehjælp, hvis ulykken skulle ramme omkring dem.

Førstehjælpskurset koster 125 kroner per deltager og indeholder 12 timers grundig indførelse i førstehjælp af uddannede instruktører inden for beredskabskorpset.

Det kommer til at koste liv

Men fra 2011 falder statsstøtten til førstehjælpskurserne væk, og det betyder, at prisen ryger helt op omkring 1.000 kroner per næse.

LÆS OGSÅ

Ifølge Steen Thomsen, der er chef for uddannelsescenteret i Beredskabsforbundet, vil det betyde en markant reducering af antallet af danskere, der vil uddanne sig i førstehjælp.

»Når vi kigger på profilen af vores brugere, er jeg bange for, at de 10.000 falder bort, når det bliver så voldsomt meget dyrere«, siger han.

Beredskabsforbundet er et landsforbund for frivillige i redningsberedskabet, der har som formål at højne den danske befolknings viden om førstehjælp og brandslukning. Beredskabsforbundte afholder 850 førstehjælpskurser om året.

»Vores kurser er beregnet til hr. og fru Danmark, og for mange af dem er den billige pris en vigtig årsag til, at de kommer af sted«, siger Steen Thomsen.

Kommende forligsforhandlinger Statsstøtten til førstehjælpskurserne har hidtil været på 4 millioner kroner, men støtten falder bort fra 2011, hvor der i stedet kommer et forebyggende uddannelsestilbud til befolkningen.

Indholdet i det forebyggende uddannelsestilbud er ved at blive strikket sammen i et udvalg under Forsvarsministeriet, men kommer formentlig til at bestå af et kursus på fire timer, der har fokus på, hvordan man forebygger hjerte- karsygdomme, ildebrand i sit hus med mere, siger Steen Thomsen.

Det forrige beredskabsforlig blev aftalt med alle partier i Folketinget på nær SF og Enhedslisten. Over sommeren skal forliget for 2011 og frem falde på plads.

LÆS OGSÅ

Steen Thomsen opfordrer politikerne til at revurdere deres syn på vigtigheden af, at danskerne kan lære at yde førstehjælp til en billig pris. Ellers er der liv på spild, siger han.

»Det er de første få minutter, inden ambulancen ankommer, der afgør om en tilskadekommen person overlever. Hvis 10.000 færre kan førstehjælp kommer det til at koste liv i sidste ende«, siger han og fortsætter:

»Alle undersøgelser viser, at vi ikke har et tilstrækkeligt niveau inden for førstehjælp i Danmark – derfor vil jeg opfordre politikerne til at fastholde befolkningsuddannelsen i førstehjælp«.

Vi tør ikke

I en måling som Megafon har lavet for Politiken og TV2 i denne uge, siger 54 procent af danskerne, at de forventer at en forbipasserende yder førstehjælp, hvis vi bliver ramt af hjertestop uden for hospitalerne.

LÆS ARTIKEL

3.500 danskere rammes hvert år af hjertestop uden for hospitalerne.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden