Ukampdygtig. Soldater fra Danmark blev sidste år sendt til Afghanistan uden ordentlig kamptræning. Det konkluderer hemmelig rapport fra Forsvaret.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Ukampdygtig. Soldater fra Danmark blev sidste år sendt til Afghanistan uden ordentlig kamptræning. Det konkluderer hemmelig rapport fra Forsvaret.

Danmark

Hemmelig rapport: Danske soldater var ikke klar til krig

Soldater uden nok viden om køretøjer og våben blev sendt til Afghanistan.

Danmark

Soldater fra opklaringsbataljonen på Bornholm var ikke i stand til at føre krig, da de blev sendt til Afghanistan i august sidste år.

Det viser en hidtil hemmeligholdt rapport fra Forsvaret, som Avisen.dk er kommet i besiddelse af.

Hærens Kampskole fældede en usædvanlig hård dom over soldaterne, da forsvaret i maj 2009 testede en del af de soldater, som tre måneder senere skulle i kamp i Afghanistan.

De fik dumpekarakter Avisen.dk skriver, at den hemmelige rapport viser, at soldaterne manglede helt basale færdigheder i krigsførelse, selvom de havde været i træning i otte måneder.

På tre konkrete punkter var der dumpe-karakter:

Soldaterne kunne ikke køre de køretøjer, de skulle bruge i Afghanistan.

De kunne ikke finde ud af at bruge bestemte typer af våben, som det ellers kræves, at en professionel enhed kan bruge i krig.

Og endelig var hver tredje af dem så uerfarne, at de manglede den rutine og det taktiske overblik, der kræves i kamphandlinger.

De var ikke klar til krig
Forsvarets rapport bygger på en test af soldaterne i opklaringsbataljonen på Bornholm. Testen blev foretaget af Hærens Kampskole i perioden 11.- 15. maj sidste år.

150 soldater blev testet og dumpede.

LÆS

Bag rapporten står ni officerer, skriver Avisen.dk.

En af dem er oberst Eigil Schjønning, der var leder af Hærens Kampskole på daværende tidspunkt. Han mener ikke, at de soldater, der deltog i testen, var klar til krig på det tidspunkt.

»Troede man, at alle soldaterne var klar til udsendelse, så troede man fejl. Det viste stikprøven. De havde meget travlt. Meget de skulle nå at lære på tre måneder«, siger han til Avisen.dk.

Godkendt tre måneder efter
En måned senere, fra den 15.- 21. juni, blev soldaterne testet igen.

Denne gang af den brigade under Hærens Operative Kommando, som sender soldaterne ud. Brigaden godkendte nu soldaterne, trods den lammende kritik af soldaternes færdigheder.

LÆS KRONIK

Efter testen havde Eigil Schjønning ikke mere med soldaterne at gøre.

Han vil derfor ikke vurdere, om de var blevet gode nok, inden de blev udsendt. Obersten mener dog, at det burde være muligt med intensiv træning.

Det afvises af en centralt placeret kilde i forsvaret, som Avisen.dk har vist den hemmelige rapport. Kilden ønsker af hensyn til sin stilling at være anonym.

»Den rapport siger, at de soldater er elendigt uddannede. Soldaterne var så absolut for dårligt uddannede til at løse kampopgaver. Enheden skulle have trænet et år mere, før de ville have været parat til den krig, de skulle i«, siger kilden.

På ferie med familien

Der var dog kun tre måneder til at rette op.

En del af tiden blev brugt på ferie, så soldaterne kunne være sammen med familien, skriver Avisen.dk.

Alligevel var soldaterne klar, understreger brigadegeneral Michael Lollesgaard fra 1. Brigade, som udsender soldater til blandt andet Afghanistan.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce