Patienterne bliver mere aggressive og paranoide, når de er påvirket af stoffer. Modelfoto
Foto: Jesper Stormly Hansen

Patienterne bliver mere aggressive og paranoide, når de er påvirket af stoffer. Modelfoto

Danmark

Psykiatriske afdelinger flyder med narko

Personalet på psykiatriske afdelinger kæmper forgæves for at forhindre, at patienter smugler stoffer ind.

Danmark

Patienter smugler i stor stil speed, hash og kokain ind på de lukkede retspsykiatriske afdelinger.

Bag dørene foregår et omfattende misbrug af narkotika, der gør patienternes sygdom værre. Smugleri og misbrug trives, på trods af at myndigheder, sygehuse og personale i årevis har forsøgt at stoppe det.

»Vi må erkende, at vi ikke har været gode nok til at løse det her problem«, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), der er sygehusenes politiske chef.
Narko skjules i kondomer

Patienterne er kreative, når de snyder visitationen på afdelingen.

De skjuler narko i kondomer, som bliver slugt eller proppet op i endetarmen. De syr stoffet ind i foret på jakken, gemmer det i mad og cigaretter købt under udgang. De får pushere til at kaste det over hegnet til afdelingens have på et aftalt klokkeslæt.

Det fortæller overlæger og ledere på en række retspsykiatriske afdelinger, hvor patienterne er dømt til behandling for deres psykiske sygdom. Mere end halvdelen af de indlagte misbruger stoffer.

»Vi bliver let løbet over ende. Der viser sig hele tiden nye muligheder for at få stoffer ind i afdelingerne, som vi ikke havde tænkt på«, siger Tina Gram Larsen, der er ledende overlæge af retspsykiatrisk afdeling på Aalborg Psykiatriske Sygehus.

Stoffer forværrer sygdommen
Afdelingerne prøver at stoppe misbruget, men giver samtidig patienterne udgang, så de kan smage på det liv, der venter efter hospitalet.

Patienterne bliver mere aggressive og paranoide, når de er påvirket af stoffer. Så de er indlagt længere tid og optager dermed de sengepladser, der er mangel på i psykiatrien.

»Stofferne er destruktive for behandlingen. De forværrer sygdommen og er skadelige for hjernen«, siger overlæge Thomas Morin, Risskov Psykiatriske Hospital.

Mængden af stoffer er gået fuldstændig grassat
Christian Clemmensen kommer som patientrådgiver på en række psykiatriske sygehuse. Han siger, at mængden af stoffer er taget voldsomt til de sidste 5-10 år.

»Det er gået fuldstændig grassat, fordi patienterne kan få fat i stoffer lige så let som at klø sig i nakken«, siger han.

Bent Hansen fra Danske Regioner vil nu skærpe kontrollen på afdelingerne. Han vil også bede politiet om hjælp.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce