Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

DRÆBT. Danmark mistede i tirsdag den første kvindelige soldat i Afghanistan. Men kvinderne er indsat i de hårdeste kampområder på linje med mænd, så det er tilfældigt, at tabet sker nu.

DRÆBT. Danmark mistede i tirsdag den første kvindelige soldat i Afghanistan. Men kvinderne er indsat i de hårdeste kampområder på linje med mænd, så det er tilfældigt, at tabet sker nu.

Danmark

Major: Sophia Bruuns død var ikke forgæves

Mindeord beskriver dræbt soldat som positiv af sind og aldrig frygtsom.

Danmark

Den kun 22-årige konstabel Sophia Bruun, der er blevet dræbt af en vejsidebombe i Afghanistan, da hun var på patrulje seks kilometer nordøst for Gereskh by.

Soldaten blev dræbt på stedet og to andre såret ved angrebet. Alle soldaterne kommer fra C-kompagniet ved Gardehusarregimentet i Slagelse.

Sophia Bruun sad som skytte i en af patruljens Piranha køretøjer, da køretøjet blev udsat for en kraftig improviseret sprængladning.

LÆS ARTIKEL

Chefen for Charlie-kompagniet, major Ronni Holm Hansen, skriver i et mindeord, at hun var en kvinde med et godt humør og en stærk vilje:

»Mange inklusiv mig selv vil huske hende med et skævt smil på læben, et glimt i øjet og en kæk bemærkning. Kæk, men ikke flabet – en rigtig husar«.

LÆS HELE MINDEORDETpå HOK's hjemmeside (eksternt link).

Mange nød hendes selskab Ronni Holm Hansen betegner yderligere Sophia Bruun som en »dejlig frisk og udadvendt person«.

»En person som mange nød bekendtskab ved, og som mange var ven med. Sophia kunne ofte findes i venners lag på volleyballbanen, i styrketræningslokalet, i kvindeteltet eller i samtale, grin og spas i et af kompagniets velfærdsområder«, mindes majoren.

LÆS ARTIKEL

Han mener ikke, at Sophia Bruuns offer har været forgæves:

»Hun løste sine opgaver godt og bidrog til en god stemning i såvel delinger som kompagniet. Hun bidrog aktivt til, at de lokale i kompagniets område har oplevet en stigende sikkerhed og en bedre mulighed for at gribe et alternativ til den undertrykkelse, Taliban tilbyder«.

»Hun udviste aldrig frygt ved at køre ud og løse de opgaver, hun som soldat havde sagt ja til«, husker Ronni Holm Hansen.

Kvinder udfører samme opgaver

Ifølge ph.d. ved Center for Militære Studier med speciale i Afghanistan Lars Bangert Struwe udfører kvinder de samme risikofyldte opgaver som deres mandlige kolleger i Afghanistan.

Kvinderne er indsat i de hårdeste kampområder i Afghanistan, så det er en tilfældighed, at den første kvinde dør nu, siger Lars Bangert Struwe til Ritzau:

»De er udsendt på de samme missioner som mændene og løser de samme opgaver. Det er simpelthen et spørgsmål om tilfældighed, hvem der tager et køretøj på en given dag, og hvor de sidder i køretøjet«, siger han.

Af de nuværende 750 danske soldater i Afghanistan er 35 kvinder. I alt har 32 danske soldater mistet livet i Afghanistan.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce