Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

ILD. Skibet 'Scandinavian Star' står i flammer i 1990. Branden på skibet kostede 159 mennesker livet.
Foto: Erik Kragh

ILD. Skibet 'Scandinavian Star' står i flammer i 1990. Branden på skibet kostede 159 mennesker livet.

Danmark

Støttegrupper håber på gennembrud i Scandinavian Star-afklaring

'Scandinavien Star'-ulykken er tæt på undersøgelse. Gruppe for efterladte er glade, men jubler ikke højtlydt.

Danmark

»Selvfølgelig er jeg glad, og jeg håber, at det her bliver gennembruddet. Men jeg tager intet for givet«.

Sådan siger Jan Harsem, talsmand for den norske støttegruppe for de efterladte til ofrene fra branden på 'Scandinavian Star' i 1990, da politiken.dk fortæller ham, at et politisk flertal uden om regeringen i Danmark er tæt på at foreslå en kommissionsundersøgelse af skibskatastrofen.

LÆS ARTIKEL

Det er SF, Enhedslisten, Socialdemokratiet, de radikale og Dansk Folkeparti der overvejer, om der skal dannes et flertal uden om regeringen. Samtidig kommer der en forespørgselsdebat i Folketinget 15. april, hvor justitsministeren skal forklare sig i sagen.

»Men følelsesmæssigt er jeg helt kold. Det har jeg været siden 1997, da gik jeg til min kones grav og erkendte, at der hersker lovløshed i ministerierne i Danmark, Norge og Sverige, hvor man bare kan lukke øjnene«, fortæller Jan Harsem i telefon fra en cafe i Norge.

I 1990 kostede en påsat brand på skibet ’Scandinavian Star’ 159 mennesker livet. Ingen er nogensinde blevet dømt for at have påsat branden, og også skibets ejerskab har været et stort knudret net af søforklaringer.

Blandt andet derfor har den norske støttegruppe i flere år forsøgt at få de danske politikere til at undersøge sagen igen.

Ejerskabet skal undersøges
Jan Harsem overlevede branden, men mistede sin gravide kone på skibet. Det er dog ikke brandstiftelserne, Jan Harsem gerne vil have en kommissionsundersøgelse af.

»Jeg synes, at en kommission først skal behandle temaerne 'rederiansvaret' og 'ejerskabet'. De spørgsmål er aldrig blevet undersøgt af den skandinaviske komite. Og det er vigtige spørgsmål«, siger han.

Han mener, at brandstiftelserne er strafbare handlinger, og det derfor må være et politiansvar.

Den danske 'Scandivanian Star'-støttegruppe er ligesom Jan Harsem glade for den nye drejning, men også her har man »svært ved at blive imponeret« over, at politikerne er tæt på en undersøgelse.

Formand Oluf Husted siger, at gruppen gerne vil have nedsat en kommission, der både kigger på 'Scandinavian Stars' ejerskab og på hvem, der kunne have sat ild på skibet.

»Det er besynderligt, at 159 mennesker mister livet, uden at nogen bliver dømt for det«, siger den danske formand.

Stort problem for retsstaten

Hvis ikke der bliver nedsat en kommission i hverken Danmark eller Norge, så er det et større problem for retsstaten, end det er for de skadeslidte, mener Jan Harsem.

Den norske gruppe vil have en kommissionsundersøgelse i Danmark, fordi Danmark efter branden fik ansvaret for at rode trådene omkring skibets ejerskab ud.

Jan Harsem er sikker på, at sandheden nok skal komme frem:

»Der er en holdbarhedsdato på kød og fisk, men ikke på sandheden. Det som er sandt, er sandt, og det står fast, uanset om løgnen har myndighedernes billigelse eller ej«, siger Jan Harsem.

Han fortæller, at han og gruppen vil blive ved med at arbejde stenhårdt for at få en kommission nedsat.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce