Fejl i indfødsretsprøve hastebehandles

Kontorchef i Integrationsministeriet om fejl i indfødsretsprøve: Der sker noget snarest muligt.

Danmark

»Vi ser på sagen snarest muligt«.

Sagt af kontorchef Frederik Gammeltoft, der leder Kontoret for Integrationspolitik i Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration.

Kontorchefens kommentar til politiken.dk vedrører sagen om den 19-årige medicinstuderende Sharri Junadi, der var til indfødsretsprøve i Silkeborg i sidste uge, men dumpede på grund af en fejl i prøven. Otte andre ansøgere har ifølge Ritzau været ude for noget lignende.

Potentielle statsborgere dumpede

Ansøgerne skulle svare på, hvornår ordet 'Danmark' første gang optræder i historien. Ifølge facitlisten til prøven skulle deltagerne sætte kryds ved 'cirka 955'.

Den korrekte svarmulighed (fra slutningen af 800-tallet) stod slet ikke i prøven.

Flere historikere har sagt, at prøvens spørgsmål 10, 'Hvornår optræder ordet Danmark første gang?', ikke kan besvares korrekt ud fra de tre angivne svarmuligheder. Ifølge facitlisten til prøven er det rigtige svar 'cirka 955'. Men ifølge historikerne og faktisk også selve lærebogen er det korrekte svaret slutningen af 800-tallet.

Professor dr. phil i historie på Syddansk Universitet Knud J.V. Jespersen, der har været konsulent på bogen, siger til Ritzau:

»Det lyder ikke for heldigt, at spørgsmålet er formuleret sådan. Med de tre svarmuligheder, der er, kan man ikke svare korrekt på det«.

Fejl i indfødsretsprøven har flere andre steder været medvirkende til, at potentielle danske statsborgere dumpede til prøven.

En mand af få ord

På spørgsmålet om, hvorvidt integrationsministeriet har kommentarer til, at en indfødsretsprøve er fejlbehæftet, svarer kontorchefen:

»Ingen kommentarer«.

Når I siger, at sagen vil blive behandlet snarest muligt, hvilken tidsramme taler vi så om?

»Jeg kan kun sige, at det vil ske snarest muligt«, svarer kontorchefen.

I morgen er det fredag. Kan jeg ringe dér?

»Vi ser på sagen snarest muligt«.

...må jeg prøve mandag eller tirsdag, så?

»Det er jo snart jul. Men vi har da åbent både mandag og tirsdag«, svarer kontorchef Frederik Gammeltoft, som leder det kontor, der har ansvaret for:

1. formuleringen af den overordnede integrationspolitik

2. koordineringen med andre ministerier, kommuner og flygtninge- og indvandrerorganisationer i relation til integrationspolitik

3. forholdet til Dansk Flygtningehjælp og Rådet for etniske minoriteter

4. indsats mod racisme og fremmedhad

5. indsats over for socialt udsatte flygtninge og indvandrere

6. internationalt samarbejde om integration og racismebekæmpelse

7. administration af tilskudsordninger på integrationsområdet

En af de berørte ansøgere, Sharri Junadi, blev student i sommer med et gennemsnit på 9,5 - efter den nye skala. Hun studerer nu medicin i Århus.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden