Minder. Rico Madsen har oplevet og set for meget i sin tid som dansk soldat på Balkan. Nu føler han sig svigtet. Arkivfoto.
Foto: BUBANDT MARTIN

Minder. Rico Madsen har oplevet og set for meget i sin tid som dansk soldat på Balkan. Nu føler han sig svigtet. Arkivfoto.

Danmark

Krigsveteraner rammes af den stramme indvandrerpoliitk

Syge veteraner venter længe på afgørelse af deres pensionssager. Fagforening kræver en særlig soldaterpension.

Danmark

I Køge holder Rico Madsen sig inde på sit kollegieværelse med persiennerne trukket for. Han er bange for de snigskytter, som han frygter gemmer sig udenfor.

Den 37-årige psykisk syge krigsveteran fra Balkan venter. Og det har han gjort i snart et år: Kan han få førtidspension, eller skal han fortsætte på kontanthjælp?

40 kilometer væk i Tårnby Kommune på Amager sidder den 29-årige tidligere kampsoldat Martin. Flere af hans kammerater blev dræbt, nu slås Martin med de psykiske eftervirkninger.

For få dage siden blev han sat flere tusinde kroner ned i kontanthjælp. Årsag: På grund af sine udsendelser til Kosova, Irak og Afghanistan har han ikke opholdt sig i Danmark i syv ud af de seneste otte år.

LÆS ARTIKEL

Derfor er han ramt af regeringens stramme indvandrerpolitik og kan kun modtage den særligt lave starthjælp.

Kom i klemme i systemetBegge soldater er blevet ramt af krigens psykiske eftervirkninger og er kommet i klemme i et dansk system, der ikke kan tage sig af de krigsskadede soldater. Det mener formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther. Han vil have politikerne til at forhindre, at soldater ryger på starthjælp. Og så foreslår han, at krigsveteraner skal kunne få soldaterpension – en særlig midlertidig førtidspension. »Det skal kun gælde folk, der er alvorligt syge. I de tilfælde er der brug for en midlertidig ordning – måske fem år med pension, hvor de ikke konstant skal tænke på deres indtægtsforhold og på, om der er penge til huslejen. De fem år vil være rammen for en indsats, der kan få dem tilbage til arbejdsmarkedet«, siger Flemming Vinther.

Støjberg i lyttefasen
Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne støtter forslaget om en midlertidig soldaterpension, men beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) er mere tilbageholdende:

»Vi skal i gang med at reformere pensionsområdet til efteråret, og lige nu er jeg i en fase, hvor jeg lytter. Forslaget er helt klart en af de ting, vi skal diskutere, men lige nu vil jeg ikke lægge mig fast på noget«.

Til gengæld vil Inger Støjberg straks lave loven om, så krigsveteraner ikke risikerer at ende på starthjælp.

»Vi skal værne om de udsendte soldater. Så jeg vil sørge for, at der kommer en undtagelsesbestemmelse i loven«, siger hun.

Føler sig svigtet og ydmyget

Både Rico Madsen og Martin har svært ved at overskue den nærmeste fremtid. De føler, at de er faret vild i regeljunglen. Lige nu er Martins største problem at finde pengene til næste måneds husleje:

»Jeg føler mig svigtet, trådt på og ydmyget. Var det så det værd at forsvare de danske interesser i udlandet?«, spørger han.

Nu frygter han at blive mødt af et krav om tilbagebetaling af den kontanthjælp, som han fik i sin tidligere bopælskommune, og derfor vil han ikke stå frem med sit rigtige navn i denne artikel.

Rico Madsen undrer sig:

»Forleden hørte jeg en fra forsvaret fortælle om alt det, der bliver gjort for at hjælpe os. Men vi får jo ikke den hjælp, vi har brug for«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce