Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Krudttønde. Advokat Thorkild Høyer har før mæglet mellem HA og Bandidos, og han er parat til at træde til igen, hvis parterne ønsker det.
Foto: JENS DRESLING

Krudttønde. Advokat Thorkild Høyer har før mæglet mellem HA og Bandidos, og han er parat til at træde til igen, hvis parterne ønsker det.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekspert: Rockerkrigen kan eksplodere igen

Det kan blive tændstikken til benzintønden, hvis ikke HA og Bandidos finder hinanden igen, advarer advokat Thorkild Høyer.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark kan risikere at stå med en ny blodig rockerkrig, hvis den historiske fredsaftale mellem Hells Angels og rivalerne i Bandidos ikke længere respekteres.

Sådan lyder advarslen fra advokat Thorkild Høyer, der indgående lærte de to grupper at kende, da han mæglede i den store nordiske rockerkrig i 1997.

»Blot det, at aftalen ikke længere håndhæves og respekteres, vil nogle sikkert opfatte som en krigserklæring«, siger Thorkild Høyer.

Aftale er revet itu Efter mere end 12 års fredelig sameksistens mellem de to rockerklubber har præsidenten for Bandidos, Jim Tinndahn, revet fredsaftalen itu.

Det er sket som en direkte reaktion på, at HA har hvervet seks medlemmer af Bandidos, og det er et brud på fredsaftalen.

Bruddet bliver bekræftet af advokat Thorkild Høyer, som kender aftalen, og som stadig er »nogenlunde« tæt på parterne.

»Jim Tinndahn siger jo godt nok, at det er ham, der har opsagt aftalen, men i realiteten er det jo HA, der har opsagt den«, siger han.

LÆS ARTIKEL

»Det er en meget enkel aftale, og dens sigte er at reducere konfliktfladerne. Det her punkt, hvor medlemmer går til en anden gruppe, er helt klart et meget centralt konfliktpunkt, og det var der en klar aftale om, hvordan man skulle forholde sig til«, siger han.

Op til HA at tage imod indbydelsen
Ifølge Bandidospræsidenten, Jim Tinndahn, har aftalebruddet gjort rockerklubben vred, men samtidig udtrykker han håb om, at de to klubber kan finde sammen om en løsning.

»Jeg synes, at Tinndahn gør et ihærdigt forsøg, og Bandidos er helt klart meget indstillet på, at det skal løses, og nu er det op til HA, om de tager imod den her indbydelse«, siger Thorkild Høyer.

Kan situationen ellers udvikle sig?

»Det er helt sikkert. Parterne afgør, hvor farligt det bliver, men det er oplagt, at det kan potentielt blive meget farligt. Hvis det først skrider, hvis der ført kommer til en voldelig episode mellem medlemmer af de to klubber, så bliver det svært. Så er det næsten som at stikke en tændstik ned i en tønde benzin. Det bliver ikke nemt at slukke igen«, siger han.

Netop den situation advarer Jim Tinndahn imod, fordi det ikke er muligt at styre en rockerorganisation helt ud i de yderste led.

»Nej, det kan jeg ikke. Jeg kan sige til folk, at vi ikke vil have ballade, men hvis de tager på et værtshus, og de bliver fulde, så kan man ikke styre noget som helst derude«, siger han.

Vigtigt at mødes om konfliktpunkter

Ifølge Thorkild Høyer er det meget vigtigt, at parterne har et forum, hvor de jævnligt kan mødes for at diskutere konfliktpunkter.

LÆS

»Men når der er konflikt om det her punkt, bliver det jo meningsløst for parterne at mødes, og det er et stort problem«, siger Thorkild Høyer.

Hvad var din erfaring med at løse konflikten i 1997? Hvad kræver det?

»Det kræver i hvert fald en vilje til dialog, og den må begge parter demonstrere. Jim Tinndahn siger helt klart, at han er villig til dialog. Jeg opfatter det helt klart som en kraftig opfodring til at få etableret en dialog. Det er svært at læse det anderledes«.

Hvorfor advarer du mod situationen nu?

»Det skal jo ses som en udvikling fra, at der har været stridigheder mellem HA og forskellige indvandrergrupperinger og så til, at det nu også involverer Bandidos. Det er et stort problem, synes jeg. Og vi kan ikke være ligeglade. Jeg vil godt erindre om, at der i den sidste konflikt var virkelig mange drabsforsøg, og der var flere udenforstående der blev dræbt, og det er bare ikke i orden.

Hvorfor er det vigtigt, om der er fred?

»Det er vigtigt, for hvis der ikke er fred, så er der krig. Og hvis der er krig, så er der nogle, der risikerer at komme til skade, dels medlemmer med også sagesløse«.

Vil du være mægler igen?

»Hvis de spørger mig, så vil jeg godt, men det forudsætter, at de spørger mig. Det her er meget enkelt at forholde sig til. Det drejer sig om et enkelt punkt, og ellers har aftalen kørt godt nok«, siger han.

Talsmanden for HA, Jørn Jønke Nielsen, har ikke ønsket at medvirke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden