Foto: Jacob Ehrbahn
Danmark

Haarder: Skoler bør bede fadervor

Undervisningsminister forsvarer fadervor. Han vil ikke blande sig i tvist om morgenbøn på skole i Nørre Nissum.

Danmark

»Jeg vil kraftigt opfordre til, at alle skoler i Danmark indfører morgensamling med både fadervor og salmesang. Det er en utrolig værdifuld del af vores kultur, som jeg synes, det ville være vanvittigt at forbyde«.

Så klar er meldingen fra undervisningsminister Bertel Haarder (V), som dermed giver sin støtte til de af landets skoler, der stadig beder fadervor. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Børn kan fritages for fadervor Derfor ønsker undervisningsministeren heller ikke at tage stilling til den konkrete sag fra Nørre Nissum Skole, hvor en skoleleder afviser at fritage eleverne fra skolens morgensamling, hvori fadervor indgår.

For nylig understregede Bertel Haarder i et brev til den ateistiske forening Humanistisk Samfund, at det - ifølge folkeskoleloven - er muligt at fritage elever for at deltage i fadervor.

»Det er muligt at blive fritaget for at deltage i morgenbøn, hvis forældrene ikke ønsker, at deres barn skal deltage heri. En sådan fritagelse gives af skolens leder«, lød ministerens svar dengang.

Haarder: Humanister misforstår noget

»Jeg vil helst ikke tage stilling til den enkelte sag. Det må blive en drøftelse mellem forældre og skolebestyrelse. De må sammen finde ud af, om det er fritagelse nok, at eleven ikke behøver folde hænderne, eller om det betyder, at eleven skal have lov til at gå udenfor. Jeg vil ikke blande mig i, hvordan fritagelsen foregår«, siger Bertel Haarder.

Til gengæld vil ministeren gerne lange ud efter Humanistisk Samfund, som i øjeblikket forsøger at påvirke politikerne til at ændre loven om fadervor i folkeskolen.

»Jeg fornemmer, at ateisterne mener, de skal beskytte muslimerne mod fadervor og salmesang i de danske skoler. Men Humanistisk Samfund kæmper en misforstået kamp for de religiøse mindretal. Faktum er, at muslimerne er tættere på Bertel Haarder og Birthe Rønn Hornbech, end de er på ateisterne. Det er svært at finde muslimer, som har noget imod folk, der tror. Det er også derfor, vi ser så mange muslimer på de katolske skoler«, fastslår undervisningsministeren.

Bertel Haarder tilføjer, at danske folkeskoler med fordel kan skele til netop de katolske privatskoler i Danmark.- Jeg ser gerne at man som på de katolske skoler begynder at bede fadervor. Det er en vigtig del af vores kulturskat, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce