Ægteskab og børn dræber kvinders sexlyst

Ikke blot er kvinders sexlyst lavere end mænds sexlyst – ægteskab og flere børn får kvinders lyst til at styrtdykke, viser ny undersøgelse.

Danmark

Egentlig burde vi alle sammen erklære os homoseksuelle og spare mange ærgrelser og tænders gnidsel. For mænds og kvinders sexlyst harmonerer skidt.

En stor dansk undersøgelse, der netop er blevet publiceret i The Journal of Sexual Medicine, viser ikke blot, at mænd langt oftere har lyst til sex end deres partnere. Næsten 70 pct. af mænd mellem 25 og 44 år svarede, at de ofte har lyst til sex mod 35 pct. af kvinderne. Den viser også, at det at indgå i et ægteskab mere end halverer danske kvinders lyst til sex.

Stress spiller ind Er der oven i købet et par børn i familien at se til, så dropper lysten yderligere. I familier med mere end to børn svarede 75 pct. af fædrene, at de »ofte« havde lyst til sex. Det samme gjaldt for kun 23,8 pct. af kvinderne. Kun kvindelige pensionister har i undersøgelsen lavere tal end mødre med mere end to børn. Det har måske noget med stress at gøre, mener psykiater Lene Eplov, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er lavet på vegne af Statens Institut for Folkesundhed. Kvinderne er mere stressede derhjemme. De fleste undersøgelser viser trods alt, at de laver mest, og det fjerner overskuddet. Men det kan også have med fysiologien at gøre, siger Lene Eplov. »Der findes en hypotese om, at kvinder er mere fleksible i deres seksuelle drift og er i stand til at tilrette den efter, hvad deres situation er. Det kan mænd ikke på samme måde, fordi de har en større fysisk drift. Mændenes lyst er meget mere stabil. Den er der bare«, siger hun.

Status dræber sexlyst
Undersøgelsen ’Sexual Desire in a Nationally Representative Danish Population’ er foretaget blandt mere end 10.000 danskere og er den største af sin art herhjemme. Den afslører andre forskelle mellem mænd og kvinder. F.eks. er det at have et ansvarsfyldt job i ledelsen – høj social status – dræbende for kvindens sexlyst, mens man ikke ser det samme billede hos mændene. Til gengæld oplever mænd lavere seksuel lyst, hvis de har lav social status. Igen kan det have at gøre med stress, siger Eplov.

For sexolog Joan Ørting er fællestrækket, at sex handler om at kunne overgive sig til sin krop.

»En kvinde, der har et ledelsesjob, kan have sværere ved at overgive sig til en mand og sværere ved at slå hovedet fra og være i kroppen. Sex for en kvinde er jo kropsligt, og en kvinde, der er leder, er meget oppe i hovedet. Kvinder har i forvejen svært ved at lade være med at tænke på alt muligt; regningerne, der skal betales og vasketøjet, der skal foldes. En lederkvinde kan have endnu sværere ved at tage kasketten af«, siger hun.

For lavstatusmanden gælder det også, at han er i sit hoved:

»Han er ikke tilfreds med sig selv og har ikke fundet sit virke, mål, retning og mission. Han kan ikke hvile i sin identitet som mand, og så har han sværere ved at have sex. Det ser man ofte hos manden, der er blevet fyret eller er gået fra sit job og ikke ved, hvad han skal nu. Han har mindre lyst til sex, fordi tanker om sex vil distrahere ham«, siger hun.

Falder med alderen
Selvfølgelig er kønnene også ens på mange områder.

Begge køn har relativt stor lyst til sex, når de bor sammen med hinanden, men ikke er gift. Begge har stor lyst, når de er singler. Hos begge køn falder lysten med alderen. Begge køn rapporterer mindre lyst, hvis de samtidig har følelsesmæssige problemer, er bekymrede eller deprimerede eller tager medicin, der kan sænke seksualdriften.

Vel forudsigeligt nok. Mere interessant er det, at begge køn melder om lavere sexlyst, hvis de ikke motionerer og markant højere lyst, hvis de motionerer ofte.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alkohol fremmer
Fortalere for alkoholens lyksaligheder får også nye skyts.

Der er god sammenhæng mellem at indtage meget alkohol – over 22 genstande om ugen, hvad der må siges at være for meget – og at have stor lyst til sex. Der er også sammenhæng mellem ikke at drikke noget som helst hos kvinder og at have lavere seksuel lyst end normalt.

Men på de store linjer er der tilsyneladende et problem, især i familierne, med at få den seksuelle ligning til at gå op. Alligevel ser psykiateren Lene Eplov en fordel i at – endnu en gang – få sat en pæl igennem den sejlivede myte om, at især kvinder skal føle sig flove over ikke at have så meget lyst som mænd.

»Det er ikke nyt, men der går lang tid, før man får modbevist den gamle myte om, at når kvinden bliver frigjort, så vil hun få mere lyst, og grunden til, at hun ikke har det, er, at hun er undertrykt«, siger Eplov, der mener, at man tidligere har sygeliggjort en masse kvinder, selv om de egentlig ikke selv havde et problem med at have lavere lyst end ’normalen’. Faktisk ved videnskaben ikke, hvad ’normalen’ er.

Planlæg!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Joan Ørtings opskrift på en løsning på ligningen er simpelthen planlægning af seksuallivet. »Hun forventer, at han tager initiativet, for hun har ikke de store behov og vil hellere lægge håndklæder sammen, og han er så træt af, at det altid skal være ham, der skal gå til hende. Til sidst holder han op og kan ikke klare flere nederlag, og så skriver han til min brevkasse og spørger, om han skal være hende utro«, siger hun. Men det skal han ifølge Joan Ørting ikke: »Man bliver nødt til nogle gange at lægge det ind i skemaet, lidt ligesom man gør med aftenskolekurser og sport, selv om det strider imod alt det der med, at erotik skal være spontant. Det er en myte, for det var det heller ikke, da vi mødte hinanden. Der lavede vi også aftaler om at mødes om torsdagen. Man skal holde kæresteaften og afsætte børnene hos mormor og morfar. Vi tror, at sex skal ske af sig selv, for det gjorde det, da vi var 18«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce