SORT. Det er ikke kun vaskevandet, der er sort, når danskerne får vasket gulvet.
Foto: DITTE VALENTE

SORT. Det er ikke kun vaskevandet, der er sort, når danskerne får vasket gulvet.

Danmark

Hver tiende dansker køber sort rengøring

Staten bliver årligt snydt for over 300 millioner kroner. Eksperter opfordrer til at genindføre hjemmeservice.

Danmark

Her kommer mutter med kost og spand, men hun får løn under bordet og unddrager skat.

En ud af ti danskere har i det seneste år fået sort rengøring eller vinduespudsning i hjemmet. Det viser en undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed foretaget blandt 2.199 danskere.

LÆS ARTIKEL

I forhold til andre sorte serviceydelser finder danskerne rengøring mere acceptabelt, fordi det opfattes som småbeløb, siger forsker Claus Larsen, der står bag.

LÆS ARTIKEL

»Mange vil gerne have gjort rent, fordi det er luksus, men de vil ikke betale 300 kroner i timen for hvid rengøring. Der er et klart incitament til at få det sort, fordi det kun koster en tredjedel«, siger han.

Priser ned til 50 kroner i timen
Politiken har kendskab til timepriser på helt ned til 50 kroner. Det samme har 20-årige ’Dorthe’, der selv tjener 4.000 kroner om måneden på sort rengøring.

»Kunderne er alle mulige typer. Det er travle karrieremennesker, det er unge, der lige er flyttet hjemmefra, og det er børnefamilier«, siger ’Dorthe’.

Hvid rengøring er blevet udkonkurreret
Både rengøringssektorens branche- og fagforeninger siger, at det udbredte sorte marked stort set har fjernet muligheden for at få lovlig rengøring i private hjem.

LÆS ARTIKEL

»Der er ingen kontrol med det sorte arbejde, og hverken vi eller arbejdsgiverforeningen kan gøre noget. Så det ligger i de politiske hænder at få løst denne hårdknude«, siger Morten Eriksen, formand i Fagforeningen Rengøring & Service.

Eksperter: Hjemmeservice bør tilbage
Anbefalingen fra både branchen og flere eksperter er at genindføre hjemmeservice, der er blevet kraftigt beskåret de seneste ti år.

Ordningen, der gav private hjem et offentligt tilskud til rengøringshjælp, betød, at der i 2000 kun var 25 kroners forskel på en sort og hvid rengøringstime. Det fremgår af Erhvervsministeriets evalueringsrapport fra 2001, der konkluderede, at ordningen reducerede sort arbejde og var »en sund samfundsøkonomisk investering«.

LÆS ARTIKEL

Ifølge beregninger, som Danske Bank har foretaget for Politiken, koster den sorte rengøring et tabt skatteprovenu på 322 millioner årlige kroner. I Skat siger projektleder Klaus Petersen, at sort rengøring til private er svært at bevise, hvorfor man fokuserer på den organiserede del.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er på ferie og vil ikke kommentere sagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden