Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

De første 14-årige forbrydere er fanget

På to uger har politiet landet over sigtet 22 unge i den nye kriminelle aldersgruppe.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af det første par uger med den nye lave kriminelle lavalder på 14 år er 22 14-årige blevet sigtet af politiet. En stor del af dem for tyveri.

Det viser en rundspørge til alle politikredse foretaget af Politiken Research, efter at lavalderen blev sat ned per 1. juli.

LÆS OGSÅ

Havde de 22 unge begået deres kriminalitet i juni i stedet for juli, var de blevet overgivet til de sociale myndigheder.

Nu kan en del af dem imødese en straf og en deraf følgende plet i straffeattesten.

Københavns Politi er den politikreds, der hidtil har haft flest forbrydere i den laveste alderskategori: Seks unge. Tre af dem er sigtet for tyveri, tre for butikstyveri. Derefter kommer Københavns Vestegns Politi og Fyns Politi med hver tre sigtede på 14 år.

Af de 22 14-årige, der nu er sigtet, blev de ni anholdt.

LÆS ARTIKEL Tallet lyder højt Den kriminelle lavalder blev indført af regeringen efter krav fra Dansk Folkeparti. Reaktionen på antallet af sigtede fra Dansk Folkepartis ordfører, Martin Henriksen, er, at det er »pænt højt«. »Efter bare to uger må det siges at være en god portion. Det viser, at man faktisk benytter sig af de nye muligheder. Det kan vi kun være tilfredse med«.

Man må gå ud fra, at nogle af disse unge får sig noget af en forskrækkelse over, at de nu er i politiets hænder, og at de derfor tænker sig om en anden gang. Og det var jo hele meningen med det»Man må gå ud fra, at nogle af disse unge får sig noget af en forskrækkelse over, at de nu er i politiets hænder, og at de derfor tænker sig om en anden gang. Og det var jo hele meningen med det«, siger Martin Henriksen.

LÆS MERE

Det har ikke været muligt for Politiken at få eventuelle forhåndsskøn fra regeringen over, hvor mange 14-årige der vil blive sigtet og senere tiltalt i løbet af et år.

Ny lavalder har fået skarp kritik
Den nye lavalder blev indført på trods af, at ikke én af de i alt 35 organisationer og institutioner, der blev hørt om lovforslaget, direkte bifaldt at sænke den kriminelle lavalder. Langt de fleste var skarpt imod eller bekymrede.

LÆS OGSÅ

En af de organisationer, der kraftigt advarede mod at gøre det muligt at strafforfølge 14-årige, var Det Kriminalpræventive Råd. Formanden for rådet, professor Eva Smith, mener, at 14-årige generelt ikke er modne til straf.

De 22 meget unge, der indtil nu er sigtet efter straffeloven, bliver derfor stemplet som kriminelle, selv om de ikke har alderen til at overskue konsekvensen af deres handlinger, mener hun.

»Ingen undersøgelser kan vise, at unge er tidligere modne nu, end de var for 80 år siden, da de kom ud at tjene i en tidlig alder. I den tidligere lov om kriminel lavalder på 15 år stod der, at de var modne netop ved 15 år. Vi har ikke fået nogen forklaring på, hvorfor lavalderen nu pludselig kan sænkes et år«, siger Eva Smith.

Forskellen på at blive behandlet som 14-årig lovbryder i det sociale system og i straffesystemet er meget stor, understreger hun.

LÆS ARTIKEL

Hårdt eller blødt
I det sociale system bedømmes de unge efter tre hovedkategorier: velfungerende unge, der bare keder sig – her taler kommunen med forældrene om sagen, og den unge slipper for yderligere problemer.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er det en ung med mere seriøse problemer, som skulker fra skole og er på vej ud i noget skidt, kan myndighederne måske få den unge dirigeret over i idræt eller finde vedkommende et job som flaskedreng.

Er den unge meget belastet, kan det være nødvendigt at fjerne ham fra hjemmet eller sætte massiv hjælp ind i familien.

»Den store forskel til nu er, at den unge som strafbar bliver stemplet som kriminel. Og får han en plet i straffeattesten, bliver det sværere senere at få det job som flaskedreng, der måske er vejen ud af kriminalitet«, siger Eva Smith.

14-årig anholdt fem gange på kort tid
Den første 14-årige, som er blevet sigtet, efter at den nye kriminelle lavalder trådte i kraft, er en dreng fra Svendborg, der på sin fødselsdag foranledigede en biljagt med politiet i hælene, hvor han kørte 180 kilometer i timen i en stjålet bil.

På fem dage lykkedes det drengen at blive anholdt fem gange. Ifølge Politikens oplysninger er han anbragt på en institution.

LÆS ARTIKEL

At den nye lavalder vil føre til, at flere 14-årige skal frihedsberøves, er der ingen tvivl om: Alene som følge af den nye aldersgrænse har regeringen sat penge af til yderligere 24 pladser på de syv sikrede afdelinger rundt i landet, hvor børn og unge kan sidde bag lås og slå.

I dag er der 132 pladser, og planen er, at tallet skal være oppe på 177 i januar 2012.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden