Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Selvrangsagelse. Militærpolitiet i Afghanistan undersøger sager om danske soldaters drab på civile. Eksperter mener, at Forsvarets Auditørkorps burde undersøge sagerne. (Arkivfoto)
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Selvrangsagelse. Militærpolitiet i Afghanistan undersøger sager om danske soldaters drab på civile. Eksperter mener, at Forsvarets Auditørkorps burde undersøge sagerne. (Arkivfoto)

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Militæret undersøger selv civile drab

Auditørkorpset har undladt at rejse til Afghanistan i 13 sager om drab på civile.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsvarets Auditørkorps har de seneste fire år afgjort mindst 13 sager, hvor danske soldater har været mistænkt for at have dræbt op til 25 civile i Afghanistan.

Men i ingen af sagerne er auditørkorpset ifølge auditør Peter Otken selv rejst til Afghanistan for at afhøre de danske soldater.

I stedet har korpset i alle sagerne med undtagelse af én overladt det til danske militærpolitifolk i Afghanistan at stå for efterforskningen.

Det vækker nu kritik, fordi militærpolitiet i modsætning til auditørkorpset er en del af militæret, og fordi betjentene fra militærpolitiet i Afghanistan bor tæt sammen med de soldater, som de bliver sat til at afhøre.

»Når man er udsendt sammen i Afghanistan, breder der sig en særlig korpsånd. Man kan ikke afhøre en soldat, som man bor side om side med, for så opfylder undersøgelsen ikke de sædvanlige krav om objektivitet«, siger Ole Espersen, tidligere professor i folkeret på Københavns Universitet og socialdemokratisk justitsminister.

LÆS OGSÅ Han bakkes op af direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen:

»Det er klart, at det ville styrke troværdigheden, hvis auditørkorpset selv lavede undersøgelserne, for korpset er mere uafhængigt end militærpolitiet«.

Auditør Peter Otken ser derimod ingen problemer. Auditørkorpset har i de konkrete sager bedt militærpolitiet om at afhøre soldaterne og undersøge, hvad der er sket.

Militærpolitiet har derefter sendt deres oplysninger tilbage til auditørkorpset, som på det grundlag har vurderet, om soldaterne har handlet i strid med reglerne.

Ingen overtrædelser

Selv om det i otte af sagerne står klart, at der er blevet dræbt civile, er auditørkorpset i ingen af sagerne nået frem til, at danske soldater har overtrådt de internationale konventioner.

»Det er ikke en overtrædelse af konventionerne, hvis danske soldater for eksempel kommer til at dræbe civile, når de bliver angrebet af Taleban«, siger Otken.

Han har fuld tillid til, at militærpolitiet ikke lader sig påvirke af, at de bor tæt sammen med de soldater, som de bliver sat til at undersøge:

»Jeg har ikke haft anledning til at betvivle betjentenes faglige standard«.

Partier føler sig ført bag lyset

Professor i menneskerettigheder på Aarhus Universitet, Jens Vedsted-Hansen, sætter spørgsmålstegn ved, om auditørkorpset vurderer sagerne korrekt, når auditørerne ikke selv rejser til Afghanistan. »Det er afgørende, hvad man ser på gerningsstedet, og hvad man ikke ser, og hvordan man stiller sine spørgsmål. Når auditørkorpset får deres rapporter fra militærpolitiet, kan de jo ikke se, om militærpolitiet eventuelt har fravalgt at skrive nogle ting«, siger han. Politiken skrev i sidste uge, at auditørkorpset undlod at rejse til Afghanistan for at undersøge danske soldaters angivelige drab på en 5-årig pige i oktober sidste år.LÆS OGSÅ Det medførte kritik fra oppositionen, men flere partier føler sig nu ført bag om lyset med oplysningen om, at auditørkorpset i ingen af sagerne om mulige drab på civile selv er rejst til Afghanistan. »Det er skandaløst, at auditørkorpset ikke selv har været i Afghanistan, men det er lige så skandaløst, at auditørkorpset ikke har oplyst før nu, at de ikke har været der«, siger Frank Aaen fra Enhedslisten. Han påstår ikke, at danske soldater med vilje dræber civile i Afghanistan: »Men amerikanerne har flere gange sagt, at omfanget af drab på civile er et af de grundlæggende problemer med at vinde krigen i Afghanistan. Når auditørkorpset så ikke er tilstrækkelig grundigt i sine undersøgelser, bliver man heller ikke særlig god til at undgå gentagelser, hvor civile bliver dræbt«.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden