SKOLE. Båring på Vestfyn er en af de byer, hvor borgerne kæmper for at bevare en skole i byen - om de så skal åbne deres egen friskole. Arkivfoto.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

SKOLE. Båring på Vestfyn er en af de byer, hvor borgerne kæmper for at bevare en skole i byen - om de så skal åbne deres egen friskole. Arkivfoto.

Danmark

Vestfynske Båring med i bølge af friskole-planer

Båring er en af de byer, hvor aktive borgere kæmper for at bevare skolen. Lykkes det ikke, er de klar med en friskole.

Danmark

»Jeg er 100 procent sikker på, at der er en skole i Båring i 2011. Og jeg håber, at den er kommunal«.

Det siger Rikke Juel Enemærke.

Hun står som anmelder af en friskole på Undervisningsministeriets liste over privatskoleprojekter, der er på vej. Projektet er en illustration af, hvorfor der i år er ekstraordinært mange friskoleprojekter over hele landet.

LÆS ARTIKELMarkant flere søger om at åbne nye friskoler

Enemærke er gået sammen med naboer og genboer i Båring i Middelfart Kommune om at forberede oprettelsen af en friskole, fordi kommunen truer med at lukke byens folkeskole og i stedet sende børnene med bus til en større skole.

Men det ønsker Båring-boerne ikke.

»Vi har en forankret tro på, at det er vigtigt - også for kulturlivet og idrætslivet i byen - at der er en lokal skole«, forklarer Rikke Juel Enemærke.

SE OGSÅRejsehold vil af med småskolerne

Byens skole lægger hus til mange af de aktiviteter, der forener den vestfynske bys indbyggere. Derfor vil en lukning ramme aktivitetsniveauet i området, frygter beboerne, der er gået sammen om at sikre fortsat skoledrift i Båring.

I første omgang håber de, at det vil lykkes at undgå, at Båring Skole - der går til og med 6. klasse - lukkes af byrådet i Middelfart Kommune.

LÆSEksperter kritiserer forslag om små skoler

Beboerne peger på, at byen står for den største vækst i kommunen og at den er så attraktiv, at tilflytterne kommer langvejs fra for at slå sig ned i området. I år har det endda gjort det nødvendigt at oprette et ekstra spor, fordi der var så mange tilmeldte i skolens børnehaveklasse.

En undersøgelse, gennemført at borgergruppen, som slås for at bevare skolen, indikerer ifølge Rikke Juel Enemærke, at det i løbet af tre års tid vil ende med at blive en udgift for kommunen, hvis den vælger at nedlægge skolen og transportere børnene til naboskolen.

LÆS ARTIKELLokalpolitikere: Skolelukninger er helt hen i vejret

Hun understreger, at arbejdet for at oprette en friskole kun er en Plan B, der tages i anvendelse, hvis politikerne vælger at lukke kommuneskolen i Båring.

»Det er et sikkerhedsnet, vi har lagt ud«, forklarer Båring-boen.

SE ARTIKELForældre går ikke på kompromis med skolevalg

Tidligere års erfaringer har vist, at kun en mindre del af de anmeldte friskoleprojekter rent faktisk ender med oprettelsen af en ny skole. Båring Friskole skal nok blive til noget, hvis ikke byrådet besinder sig, vurderer Enemærke.

80 procent af forældrene vil ifølge en lokal meningsmåling, gennemført af skoleaktivisterne, sende børnene i friskolen, hvis det kommer dertil.

»Vi forventer at kunne åbne en skole med omkring 100 elever«, siger Rikke Juel Enemærke.

SE OGSÅForældre vælger folkeskolen fra

Landet over er der anmeldt 65 friskoler til åbning næste år. Sidste år lød prognosen på 25.

Den fynske skoleaktivist forudser, at det høje antal anmeldelser viser, at der næste år vil komme usædvanligt mange nye privatskoler i kølvandet på kommunernes planer om at lukke mange mindre skoler.

»Det er et landsdækkende blodbad, der er i gang«, lyder Rikke Juel Enemærkes beskrivelse af situatioen for landsbyskolerne.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce