Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Overmænd. Målt på befolkning, økonomisk og kulturel magt er Tyskland for stort i forhold til Danmark. Også deres ølfestivaler er større.
Foto: DIETHER ENDLICHER/AP

Overmænd. Målt på befolkning, økonomisk og kulturel magt er Tyskland for stort i forhold til Danmark. Også deres ølfestivaler er større.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Tyskerne bliver aldrig et broderfolk

Danskerne har en historisk indbygget distance til Tyskland, mener forsker.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis vi havde været en del af Tyskland, ville vi ikke have vundet EM i fodbold i 1992.

Vi ville ikke have Dansk Folkeparti. Vi ville tale mere tysk.

Det er nogle af de reaktioner, der har været fra læserne oven på historien om Christian IX's tilbud om dansk jord til Det Tyske Forbund i bytte for at beholde hertugdømmerne Slesvig og Holsten i 1864.

SKRIV

Hvorfor tager danskere så meget afstand fra Tyskland?

Lektor Martin Klatt fra Syddansk Universitets institut for Grænseregionsforskning har et bud på, hvorfor man ikke betragter Tyskland som et ligeværdigt broderfolk på linje med f.eks. Sverige.

Vi er oldnordiske
Det hænger sammen med den danske kultur, der stammer fra gammelnordiske værdier, som blev genopdaget med Grundtvig, mener han.

Sverige og Danmark her gentagne gange bekriget hinanden og har hver især besejret den anden. Med Tyskland er der dog en anderledes uligevægtig i kraft af Tysklands størrelse.

LÆS ARTIKEL

»Faren for at Tyskland erobrede Danmark var reel. Den danske identitet bygger derfor på at afgrænse sig fra det tyske. Sverige havde vi jo derimod bevist, at vi kunne erobre, og det gør dem mere jævnbyrdige«.

Det er det samme med kommunisme
Et broderfolk kræver en ligevægt mellem landene.

Målt på befolkning, økonomisk og kulturel magt er Tyskland for stort i forhold til Danmark, mener Martin Klatt og henviser til, at tysk kultur rækker langt ud over Tysklands nationale grænser i f.eks. Polen og Tjekkiet.

LÆS ARTIKEL

»Tyskland som broderfolk ville svare til Ruslands rolle under kommunismen - selvom hele østblokken bestod af såkaldte broderfolk, var det Rusland, der var størst og havde styrken til at bestemme«

Danmarks er ovenpå

Martin Klatt tilskriver især de seneste 15 års økonomiske fremskridt i Danmark som en faktor, der hjælper danskerne med at forblive danske i forhold til økonomisk dominans fra Tyskland.

»Tysklands økonomiske kriser smitter positivt af på danskerne. De er ikke længere bange for at blive domineret«, siger han og henviser til, at meget økonomi bliver udregnet per indbygger, hvor Danmarks indbyggertal ikke har så stor betydning.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden