Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bare stjæl. Hver dag bliver der stjålet 222 cykler rundt om i Danmark, og antallet af anmeldte cykeltyverier ser i år ud til blive det største i 13 år. Men hverken politiet eller forsikringsselskaberne gør noget for at stoppe udviklingen. Arkivfoto: Jonathan Bjerg Møller

Bare stjæl. Hver dag bliver der stjålet 222 cykler rundt om i Danmark, og antallet af anmeldte cykeltyverier ser i år ud til blive det største i 13 år. Men hverken politiet eller forsikringsselskaberne gør noget for at stoppe udviklingen. Arkivfoto: Jonathan Bjerg Møller

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsikringsselskaber nyder godt af cykeltyve

Forsikringsbranchen har ingen interesse i at bremse den himmelstormende kurve over cykeltyverier, siger ny rapport og Københavns Kommune. Branchen afviser kritikken.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsikringsbranchen gnider sig i hænderne over, at antallet af cykeltyverier har været stigende de seneste år. Sådan lyder det i en ny kandidatafhandling fra Danmarks Tekniske Universitet.

»Når forsikringsselskaberne melder ud, at cykeltyverier koster dem 170 millioner kroner om året, lyder det af meget. Men i forhold til andre erstatningsbeløb er det en meget lille post for dem. Omvendt fungerer tyverierne som god markedsføring – særligt over for unge mennesker, der ellers kan have svært ved at se behovet for en indboforsikring«, siger civilingeniør Thomas Berg.

Vigtig kundeloyalitet

Sammen med sin kollega Sebastian Sztuk har han gennem halvandet år kortlagt forskellige aktørers rolle og interesser i cykeltyveri.»Cykeltyverier er off the record noget, som forsikringsselskaberne har en interesse i, da de både sælger indboforsikringer på denne konto og strategisk gerne vil udbetale erstatning ...«, lyder det i afhandlingen.

I 2008 udgjorde erstatningsbeløb til cykeltyverier 5,6 procent af de samlede erstatningsudbetalinger ved indboforsikringer, viser tal fra Forsikring & Pension.

Udgiften opvejes til fulde af de afledte effekter ved cykeltyveri. Og de relativt små erstatningsudbetalinger giver kundeloyalitet og forhindrer forsikringssvindel, forklarer Sebastian Sztuk.

Forsikringsselskaber udsender jævnligt pressemeddelelser om den voldsomme vækst i cykeltyverier. I august udsendte Codan Forsikring eksempelvis en med overskriften ’Studiestart er højsæson for cykeltyve’, som blev gengivet i adskillige medier. Selskabet oplister heri nogle forebyggende råd for at undgå cykeltyveri, og et af dem lyder ’Sørg for cykeldækning på din indboforsikring’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selskaberne vil meget gerne begrænse store skader, som eksempelvis stormskader. Men de har ikke nødvendigvis den samme interesse i at begrænse hyppige småskader som cykeltyveriAfviste cykelfinderprojekt
I Københavns Kommune har man erfaret branchens tilbageholdende tilgang til problemet. Kommunen har forgæves forsøgt at få brancheorganisationen Forsikring & Pension med som partner i et pilotprojekt i hovedstaden om at genfinde borgernes cykler og forebygge tyverier.

»Vi havde troet, at forsikringsselskaberne ville være med og aktivt bakke op om projektet, så det var overraskende for os, at de kun ville være med på en lytter«, siger overborgmester Ritt Bjerregaard (S).

Flere tilstedeværende ved drøftelserne refererer, at Forsikring & Pension selv fortalte, at de ikke har nogen større økonomisk interesse i at bekæmpe cykeltyverierne.

»Fordelene for dem var ikke store nok i forhold til andre kriterier, de vægter højere. Forklaringen var kundepleje, og at det giver en positiv kunderelation at udbetale penge til kunden for en stjålet cykel«, siger Anders Møller, chef for Center for Parkering, som er med i projektet.

I Forsikring & Pension medgiver teknisk chef Bo Balschmidt, at brancheforeningen ikke gør noget aktuelt for at dæmme op for cykeltyverierne, fordi antallet »relativt set ikke er alarmerende«.

»Men det er noget akademisk vrøvl, at vi skulle have en interesse i, at der bliver stjålet mange cykler. Selskaberne er interesseret i at have et produkt, som matcher kundens forventninger. Det, jeg har sagt, er, at kunderne er tilfredse med den måde, selskaberne administrerer cykeltyverierne på, fordi de hurtigt får udbetalt erstatning. Der føler de, at de får noget igen for de penge, de betaler i præmie«, siger Bo Balschmidt.

Han påpeger, at forsikringsbranchen i 1993 var med til at indføre nye krav til låse. Indførelsen af forsikringsgodkendte låse betød dengang et drastisk fald i antallet af anmeldelser om cykeltyveri. »Den indsats stritter jo i en noget anden retning«, siger han.

Ifølge professor i forsikringsmatematik ved Københavns Universitet Mogens Steffensen er det indlysende, at forsikringsbranchen ikke har travlt med at begrænse cykeltyverierne:

»Selskaberne vil meget gerne begrænse store skader, som eksempelvis stormskader. Men de har ikke nødvendigvis den samme interesse i at begrænse hyppige småskader som cykeltyveri, fordi de giver god omsætning«, siger Mogens Steffensen.

Han tilføjer, at han ikke ser noget etisk forkasteligt i dette forhold. De er jo forretninger, der opererer på markedsvilkår, siger han.

Eksplosiv stigning
Antallet af cykeltyverier er i årets tre første kvartaler steget med 13 procent sammenlignet med sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fortsætter tendensen året ud, vil 81.000 danskere have meldt deres cykel stjålet i 2009; det højeste antal siden 1997.

Men antallet af sigtelser for cykeltyveri er faldet år for år siden 1995 og halveret mellem 2004 og 2008. Hverken politiet eller justitsminister Brian Mikkelsen (K) kan forklare udviklingen.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden