0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Langt fra mål om akut kræftbehandling

Ventetiden er nedbragt for nogle kræftpatienter, men for store grupper er udviklingen gået i stå.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Tre år efter at regeringen fastslog, at kræft skal behandles som akut sygdom uden unødig ventetid, er der langt til målet.

På nogle områder får kræftpatienter hurtigere behandling end for to år siden, men når det gælder store sygdomme som tarmkræft og brystkræft, er ventetiden blevet længere.

Samlet set er det kun inden for ganske få sygdomme, at hospitalerne kan tilbyde patienterne kræftbehandling som akut behandling uden unødig ventetid, sådan som regeringen satte målet i sommeren 2007.

Overlæge: Vi er gået i stå
Det viser en opgørelse af ventetiderne på behandling af de 11 mest almindelige kræftsygdomme fra Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner.

»Ingen kunne forvente, at vi kunne lykkes med det her fra den ene dag til den anden. Men vi skal have fremdrift, og jeg synes, vi er gået i stå. Vi bevæger os ikke mod målet. Dermed ikke sagt, at kræftpakkerne ikke har haft effekt, for det har de. Det, der mangler, er fortsat fremdrift for en række kræftsygdomme«, siger overlæge Torben Palshof, formand for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper.

Længere ventetid for tarmkræft og brystkræft
Opgørelsen viser, at ventetiden på behandling for især prostatakræft, modermærkekræft, blodkræft og hjernekræft faldt fra 1. halvår 2008 til 2. halvår 2009.

Det betød, at halvdelen af patienterne kom op til 15 dage hurtigere til. For lungekræft var der en forbedring på fire dage.

Men når det gælder brystkræft og tarmkræft, hvor der er mange patienter, er ventetiden blevet længere. Og hvis man ser på patienter med kræft i hoved- og halsområdet, hvor der er særligt behov for hurtig behandling, er der ikke sket nogen ændring.

Direktør: Det er skuffende
Samlet får det Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen, til at sige, at det er »skuffende, at kræftpakkerne ikke er slået stærkere igennem«.

Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner har i publikationen ikke sammenlignet ventetiderne med de frister, som styrelsen og regioner har sat i pakkeforløbene.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce