Red Barnet siger undskyld til grønlandske børn

Organisationen undskylder for tvangsflytning af børn i 1950'erne.

Danmark

Det, der foregik i forbindelse med tvangsflytningerne og adoptionerne, er helt ude i hampen og så langt man kan komme fra det menneske- og børnesyn, vi har i dag.

Sådan lyder den uforbeholdne undskyldning nu fra Red Barnet, der i 1950'erne var involveret i sagen om 22 grønlandske børn, som blev fjernet fra deres familier i Grønland som små. I stedet blev de sendt til Danmark for at blive gjort mere danske, så de kunne vende tilbage til Grønland og skubbe på den proces i hjemlandet.

ANMELDELSE

»Vi ved endnu ikke, præcis hvilken rolle, det daværende Red Barnet spillede dengang, for der er stadig en undersøgelse i gang. Men uanset hvad, så vil jeg gerne på min organisations vegne sige uforbeholdent undskyld til de grønlandske mænd og kvinder, der på så barsk og ulykkelig vis blev tvangsflyttet som børn«, siger Red Barnets generalsekretær Mimi Jakobsen i en pressemeddelelse.

LÆS ARTIKEL

Siden debatten om tvangsdeporterede grønlænderbørn blussede op første gang, har Red Barnet igangsat en uafhængig undersøgelse af det daværende Red Barnets rolle i sagen. Arkivarbejdet er stadig i gang.

LÆS ARTIKEL

»Undersøgelsen er langt fra færdig, men vi synes, at det er vigtigt at få sagt undskyld. Uagtet at det ikke ændrer på det, der er sket. Selvom der er tale om en helt anden tid, hvor man gjorde mange forfærdelige ting mod både børn og voksne i den bedste mening, så skal det frem i lyset, og vi skal anerkende, at det ikke var i orden«, siger Mimi Jakobsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  An image posted by Oscars show host Ellen DeGeneres (bottom row, 4th L) on her Twitter account shows movie stars, including Jared Leto, Jennifer Lawrence, Meryl Streep (bottom row L-3rd L), Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Lupita Nyong'o, Angelina Jolie (top row L-R) and Bradley Cooper (bottom row, 2nd R), as well as Nyong'o's brother Peter (bottom row, R), posing for a picture taken by Cooper at the 86th Academy Awards in Hollywood, California March 2, 2014. The self-portrait tweeted by host DeGeneres and actors taken during Hollywood's annual Academy Awards ceremony on Sunday quickly became the most shared photo ever on Twitter. Picture taken March 2, 2014. REUTERS/Ellen DeGeneres/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY PROFILE) ATTENTION EDITORS

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce