Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 PETER HOVE OLESEN
Foto: PETER HOVE OLESEN

Natteliv. Unge venter udenfor et diskotek.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Diskoteker bryder loven med vilje

Kvinder er billigt trækplaster for diskoteker, der ulovligt kræver højere entre for mænd.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Budskabet står med mastodontiske blokbogstaver på diskoteket Krasnapolskys hjemmeside.

Flankeret af lækre logoer og flotte farver lokker sloganet ’Københavns billigste fri bar’ med både kvalitetsspiritus, scoregaranti og vilde bartendere.

Og så kan hele herligheden nydes for blot 150 kroner – hvis man er kvinde, vel at mærke.

I strid med loven
Som en række andre diskoteker i København opkræver Krasnapolsky forskellige entrépriser for mænd og kvinder – en politik, diskotekerne skilter tydeligt med på hjemmesider, Facebook og i sms-kæder.

Men de 100 kroner ekstra, som Krasnapolsky opkræver fra mandlige gæster, er i direkte strid med loven, siger chefkonsulent i Ligebehandlingsnævnet, Susanne Fischer.

»Det er helt klart ulovligt, men formentlig meget udbredt i København. Vi får flere og flere sager, fordi problemet har stået på i flere år«, siger hun.

»Krænker min retsfølelse«
At prisforskellen mellem mænd og kvinder på natklubber er ulovlig, kan ikke komme bag på diskotekerne.

I 2007 lagde Kasper Heumann Kristensen sag an mod Krasnapolsky og den nu forhenværende natklub Envy på grund af kønsdiskrimination – sager, som begge blev vundet i Københavns Byret, og som pålagde diskotekerne at betale godtgørelse til Kasper Heumann Kristensen.

LÆS ARTIKEL

Alligevel fortsætter Krasnapolsky – i lighed med diskoteker som K3 og Celcius – ufortrødent med at forskelsbehandle mænd og kvinder ved indgangen.

»Det krænker min retsfølelse, at diskotekerne bliver kendt skyldige i at bryde loven, uden at det får nogen konsekvens ud over en godtgørelse svarende til prisforskellen mellem mænd og kvinder. Politikerne puster sig op, hvis homoseksuelle eller kvinder diskrimineres, men når det handler om mænd, bliver der ikke gjort noget som helst«, siger Kasper Heumann Kristensen.

Han foreslår, at bevillingen tages fra disse steder.

Overvejer stramning
Ifølge Susanne Fischer er godtgørelserne, som diskotekerne skal betale til den diskriminerede, så små, at diskotekerne reelt er ligeglade.

»Selv om vi hver gang statuerer, at det ikke er i orden, fortsætter stederne med prisdifferentieringen, fordi det er en god forretning. At manden, der har anmeldt stederne, skal have sine penge igen, får jo ikke diskotekerne til at ryste i bukserne«, siger Susanne Fischer.

Hun tilføjer, at nævnet overvejer at tilkende større godtgørelser, men at yderligere stramninger skal komme fra politikerne.

POLITIKEN MENER

Selv om problemet er udbredt, modtager Ligebehandlingsnævnet kun få klager, fordi mange mænd, ifølge Susanne Fischer, accepterer forskelsbehandlingen som en naturlig del af nattelivet.

Ni sager i 2009
I 2009 behandlede nævnet således kun ni sager om kønsbestemte prisforskelle.

I diskotekernes brancheorganisation, Horesta, kender man udmærket til problemet.

»Vi ved, at det foregår. Diskotekerne forsøger at få kunder ind på de døde dage, og mange fyre vil gerne betale kassen for at komme ind til en masse lækre piger. Men det er ikke acceptabelt«, siger Erik Bresling, formand for Horesta Natteliv.

LÆS ARTIKEL

»Problemet er et udtryk for, at bødestørrelsen er for lille. Jeg betragter det her som en kalkuleret risiko fra diskotekernes side«.

Ordfører tager sagen op
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ligestillingsminister Lykke Friis (V), men Venstres ligestillingsordfører, Ellen Trane Nørby, ser positivt på at øge sanktionsmulighederne i tilfælde af kønsdiskrimination i nattelivet.

»Jeg så gerne, at man kunne straffe stederne generelt i stedet for kun at tilkende den, der anmelder, en erstatning. Der har ikke været så stort fokus på diskrimination af mænd, men jeg vil bringe det her op for ministeren«, siger hun.

Det er ikke lykkedes Politiken at komme i tale med Krasnapolsky, Celcius eller K3.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden