Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Regeringen skrotter sanktioner i nattelivet

Regeringen har flere gange bebudet konsekvenser for de diskoteker, der diskriminerer. Nu er planerne helt droppet.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Diskoteksejere, der forskelsbehandler gæster efter hudfarve, kan ånde lettet op. De ventede sanktioner mod diskriminerende beværtninger bliver alligevel ikke til noget.

I flere år har regeringen ellers slået på tromme for at straffe bevillingshavere hårdere, hvis de diskriminerer i nattelivet.

LÆS OGSÅ

Men nu er alle initiativer om at sanktionere diskotekerne i al ubemærkethed blevet skrinlagt – et kursskifte, som undrer både eksperter og kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Pia Allerslev (V).

»Det er meget skuffende, at planerne om at skride hårdere ind er blevet droppet helt. I København går vi forrest, og jeg havde håbet, at regeringen ville følge trop«, siger hun.

Havde planer om konsekvenser
Af regeringsgrundlaget ’Mulighedernes samfund’ fra 2007 fremgår det, at:

»Regeringen vil forbedre klagemulighederne i sager vedrørende overtrædelse af forbuddet mod forskelsbehandling på og uden for arbejdsmarkedet. Desuden skal handlingsplanen mod diskrimination fra november 2003 opdateres. Der skal for eksempel være konsekvenser for bevillingshavere ved forskelsbehandling eller diskrimination i nattelivet«.

Jeg synes, det er hyklerisk at melde noget ud for bare at droppe det igen. Intet tyder jo på, at diskriminationen er blevet mindre

At der ikke var tale om et pludseligt indfald, blev bekræftet, da integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og daværende justitsminister Brian Mikkelsen (K) sidste år lancerede regeringens stort anlagte handlingsplan mod radikalisering blandt unge.

I planen – der var mere end et år undervejs og involverede embedsmænd fra syv ministerier og høringssvar fra mere end 30 organisationer – står der, at »det skal have konsekvenser for bevillingen hos diskoteker og lignende, hvis de diskriminerer i nattelivet«.

Men nu er intentionerne om at straffe bevillingshaverne blevet skrottet, og det bekymrer Line Lerche Mørck, der er lektor på Aarhus Universitet og har forsket i marginaliserede nydanskeres hverdagsliv.

Opråb til Christiansborg
»Det er dybt problematisk, at man lovgivningsmæssigt nedtoner problemet. Når man pludselig trækker i land, sender det et signal om, at det er o.k. at diskriminere denne gruppe«, siger Line Lerche Mørck.

Borgmester Pia Allerslev, der også er formand for bevillingsnævnet i Københavns Kommune, kalder det »forvirrende«, at regeringen flere gange har bebudet hårdere sanktioner, men nu ændrer holdning.

»Det giver en usikkerhed i nævnet i forhold til, hvad man egentlig vil på det her område. Vi er klar til at tage fat, men det kræver altså, at vi har hjemmel i loven – og den skal komme fra Christiansborg«, siger Pia Allerslev.

Folk skal anmelde det Hun understreger dog, at det allerede er ulovligt at diskriminere. Derfor appellerer Pia Allerslev også til de borgere, der føler sig forskelsbehandlet i nattelivet. »Selv om det er utilfredsstillende, at regeringen har fjernet forslaget, fortsætter vi i kommunen med at bekæmpe diskriminationen. Men hvis bevisbyrden skal være tilstrækkelig, er det vigtigt, at de, der føler sig forskelsbehandlet, anmelder det«.

Debatten om diskrimination i nattelivet fik ny næring, da Politiken tog med tre nydanske drenge på diskoteksrundtur i København. Her blev de afvist fem ud af seks gange med referencer til deres etnicitet og til, at de »lignede nogle rødder«. Samtidig var et flertal i Borgerrepræsentationen klar til at straffe diskoteker, der diskriminerer, ved ikke at forlænge deres bevillinger.

I forlængelse heraf erkendte såvel natklubbernes brancheorganisation, Horesta, som barejere, at der flere steder foregår etnisk kvotering.

Vil undersøge forløb

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På Christiansborg undrer oppositionen sig over, at regeringen har opgivet at indføre sanktionsmuligheder over for bevillingshaverne. »Det viser en total mangel på handlekraft. Jeg synes, det er hyklerisk at melde noget ud for bare at droppe det igen. Intet tyder jo på, at diskriminationen er blevet mindre«, siger politisk ordfører for Enhedslisten Johanne Schmidt-Nielsen.

Enhedslisten og SF har bedt henholdsvis integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) og justitsminister Lars Barfoed (K) redegøre for regeringens kursskifte. »Diskotekernes diskrimination er jo bevidst og planlagt kriminalitet, og her vil strengere straffe rent faktisk virke. Derfor giver det simpelthen ikke mening, at man lusker forslaget ud af den nye handlingsplan«, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Khader vil have sagen opklaret

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsministeren eller justitsministeren. De konservatives integrationsordfører, Naser Khader, er selv forundret og vil nu forsøge at få sagen opklaret.

»Det undrer mig meget. Når det står i regeringsgrundlaget, kan man ikke bare tage det ud uden at begrunde det. Derfor vil jeg nu undersøge, hvad der er op og ned i det her«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden